Više osoba do sada je uhapšeno u policijskoj akciji u okviru koje se vrše pretresi na više lokacija zbog krivičnih djela organizovani kriminal i pranje novca, a pod istragom Tužilaštva Kantona Sarajevo je 16 osoba.

Oni su osumnjičeni da su kao organizovana grupa, korištenjem pozicija u više firmi sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

Osumnjičeni su da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transakcijama posredstvom FIMA banke ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, prema čijoj naredbi se sprovodi akcija.

Podsjetimo, od jutros je u Sarajevu, Brezi i Travniku u toku policijska akcija kodnog naziva Profit, koju po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, koju provode pripadnici SIPA-e.

Nakon višemjesečne istrage, pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) su po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo jutros započeli realizaciju akcije kodnog naziva Profit, a osumnjičeno je 16 osoba.

U toku su pretresi na više lokacija zbog krivičnih dijela organizirani kriminal i pranje novca – potvrdila je za BHRT glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

U toku su pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koriste 16 fizičkih i devet pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 251. „Prevara u privrednom poslvanju“, člana 272. „Pranje novca“, člana 294. „Prevara“ i člana 383. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ istog zakona.​Više informacija o rezultatima operativne akcije „Profit“ biće poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti – saopćeno je iz SIPA-e.

Ova akcija ima veze sa slučajem poznatim kao “NLB Vradis”.

Istraga se provodi u vezi sa sumnjivim transakcijama i izgradnjom stambeno-poslovnog objekta na Marijin-Dvoru u Sarajevu slovenske NLB grupacije. Tokom pretresa su , kako se saznaje, policajci oduzeli blizu 600.000 eura, zlatni nakit i pet sefova u komercijalnim bankama.

Osumnjičeni se terete da su stekli protivpravnu korist od blizu 29 miliona KM, a među osobama koje su predmet istrage od 2010. godine su državljani BiH i Slovenije. Slučaj je povezan sa sumnjivom kupovinom odnosno izgradnjom stambeno-poslovnog objekta u centru Sarajeva.

Istraga u ovom predmetu traje od 2010. godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica. Među osumnjičenima je i biznismen Zijad Blekić.

U oktobru prošle godine službenici SIPA -e privremeno su obustavili raspolaganja novčanim sredstvima u vlasništvu 11 fizičkih i jedne pravne osobe u ukupnom iznosu većem od sedam miliona KM, što je također bilo u sklopu predmeta “Profit”, a Tužilaštvu KS je podnesen izvještaj, težak 28 miliona KM, zbog sumnje na pranje novca.