Velika Britanija i Evropska unija postigle su privremeni sporazum o slobodnoj trgovini, koji bi trebao spriječiti novogodišnji haos u prekograničnoj trgovini, nakon Brexita.

Dogovor je postignut nešto više od sedmice prije okončanja procesa razlaza evropskog bloka i Velike Britanije.

Sada slijedi trka s vremenom za odobravanje i ratifikaciju sporazuma prije nego što Velika Britanija napusti ekonomske strukture EU na kraju godine. Britanski i evropski parlament moraju glasati o sporazumu.

Mjeseci napetih pregovora postupno su smanjivali razlike između dvije strane u vezi s tri ključna pitanja: pravila poštene konkurencije, mehanizme za rješavanje budućih sporova i ribolovna prava. Prava brodova iz EU na ribolov u britanskim vodama bila su posljednja prepreka prije nego što je i ona riješena.

Međutim, ključni aspekti budućih odnosa između Evropske i bivše članice ostaju neriješeni.

Britanski premijer Boris Johnson insistirao je na tome da će Velika Britanija “silno napredovati“ čak i ako ne bude postignut dogovor, a bude morala trgovati s EU pod uslovima Svjetske trgovinske organizacije. Njegova vlada priznala je da bi haotični izlazak vjerojatno doveo do zastoja u britanskim lukama, privremene nestašice nekih roba i povećanja cijena osnovne hrane.

Velika Britanija se povukla iz političkih institucija EU 31. januara, a ekonomski prelazni period ističe 31. decembra.

Ursula von der Leyen: Sporazum je pošten, uravnotežen i ispravan

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je trgovinski sporazum koji su potpisali Velika Britanija i Evropska unija pošten, uravnotežen i ispravan, te da je postignut sporazum za koji se vrijedilo boriti.

“Bio je to dug i vjetrovit put. Ali, imamo dobar sporazum, pošten i izbalansiran. To je ispravna i odgovorna stvar za obje strane”, istakla je von der Leyen na konferenciji za novinare u Briselu.

Ona je podsjetila da su pregovori bili veoma teški i izrazila uvjerenje da je potpisani sporazum u interesu Velike Britanije, te da će postaviti čvrst temelj za novi početak sa “prijateljem na duže staze”.

“To, takođe, znači da konačno možemo da ostavimo Brexit iza nas i da Evropa nastavlja da se kreće naprijed”, dodala je von der Leyen.


Michel Barnier: Sporazum sa Velikom Britanijom je olakšanje

Trgovinski sporazum Evropske unije i Velike Britanije je olakšanje jer je postignut samo sedam dana prije isteka roka za njegovo potpisivanje, izjavio je glavni pregovarač Unije za Brexit Michel Barnier.

“Danas je dan olakšanja, ali je pokvaren nekom vrstom tuge, kada uporedimo ono što je bilo sa onim što dolazi”, istakao je Barnier.

Sassoli: Detaljna analiza prije odobravanja sporazuma

Evropski parlament će detaljno analizirati sporazum koji su potpisali EU i Velika Britanija prije nego što ga odobri u novoj godini, saopštio je predsjednik Parlamenta David Sassoli.

On je na Twitteru napisao da pozdravlja sporazum o odnosima Brisela i Londona u budućnosti, koji može da stvori osnovu za novo partnerstvo.

“Međutim, potpisivanje sporazuma u posljednjem trenutku ne dozvoljava propisan pregled u Evropskom parlamentu prije kraja godine. Parlament će sada detaljno analizirati sporazum prije odluke da li će da ga odobri sljedeće godine”, istakao je Sassoli.

Johnson: Sporazum će stabilizovati odnose sa EU

Novi sporazum Velike Britanije i EU o odnosima nakon Brexita stabilizovaće odnose Londona sa Evropskom unijom, izjavio je britanski premijer Boris Johnson.

On je rekao da misli da je potpisani sporazum osnova za novo dugoročno prijateljstvo i partnerstvo, koje praktično stabilizuje odnos EU i Velike Britanije.