Vlada Velike Britanije sve više je zabrinuta zbog bliskih kontakata fudbalera na utakmicama koji se grle i ljube prilikom proslave gola, čime se rizikuje povećanje infekcije korona virusom i zaustavljanje sportskih takmičenja.

“Svi u zemlji morali su da promijene način na koji komuniciraju sa ljudima kao i način rada. Fudbaleri nisu izuzetak. Postoje sigurnosne smjernice za korona virus, a fudbaleri ih moraju poštovati kao i fudbalske vlasti koje ih moraju strogo sprovoditi”, rekao je ministar sporta Najdžel Hadelston na svom Tviter nalogu.

Usred sve većeg broja slučajeva zaraze novim virusom, Premijer liga je upozorila klubove da će biti izrečene kazne zbog kršenja pravila.

Do potencijalnog kršenja pravila došlo je na jučerašnjim mečevima kada su fudbaleri Šefild junajteda i Mančester junajteda golove proslavili grljenjem.

Liga je konfigurisala protokole za povratak takmičenja u martu prošle godine zajedno sa Džonatanom Van-Tamom, zamjenikom glavnog medicinskog službenika za Englesku, koji je takođe pozvao igrače da izbjegavaju grljenje.

“Sad smo na veoma opasnom mjestu. Trebalo bi izbjegavati svaki bliski kontakt među ljudima”, rekao je Van-Tam.

Novi oblik korona virusa širi se Britanijom, gde je zabileženo više od 83.000 smrtnih slučajeva od te bolesti.