U Velikoj Britaniji je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 310 osoba, čime je ukupan broj preminulih povećan na ukupno 45.675, podaci su britanskog Ministarstva zdravstva.

Prema tim podacima, u istom periodu zabilježen 24.701 slučaj zaraze, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 942.275.

Tokom jednog dana obavljeno je 280.995 testiranja, čime je ukupan broj testiranja, uključujući i retestiranja povećan na 30.282.244.

Hospitalizirano je i 9.520 osoba, od toga su 902 na odjelu za intenzivnu njegu.

Britanske vlasti izbjegavaju uvođenje karantina u zemlji, ali na lokalnom nivou poduzimaju dodatne mjere na sprečavanju širenja zaraze koronavirusa.

Nivo opreznosti zbog pogoršane epidemiološke situacije povećan je u područjima među kojima su Nottingham, Warrington, Liverpool, Manchester i Južni Yorkshire. Na ovim područjima će biti zatvoreni barovi i slični objekti, a bit će uvedena zabrana okupljanja članova različitih domaćinstava.

Ranije je saopćeno kako će u zemlji biti uvedena ograničenja u tri faze. Prva faza će obuhvatati ograničenje broja ljudi u otvorenim i zatvorenim prostorima na šest osoba, a barovi i restorani će raditi do 22 sata.

U drugoj fazi će biti zabranjeno okupljanje članova različitih domaćinstava u zatvorenim prostorima, dok će u trećoj biti zatvoreni barovi i restorani.