Plan da se navijači postepeno vrate na sportske događaje u Velikoj Britaniji počevši od 1. oktobra je obustavljen, izjavio je britanski ministar kabineta Michael Gove.

Planovi su preispitivani ranije ovog mjeseca nakon porasta dnevnog broja slučajeva koronavirusa, a pilot događaji bili su ograničeni na prisustvo 1.000 ljudi.

“Nastojali smo u postepenom programu za povratak navijača dozvoliti većem broju ljudi da se vrate na tribine, ali to ne bi značilo da ćemo imati stadione pretrpane navijačima. Trenutno razmišljamo kako možemo zaustaviti taj program jer ono što želimo učiniti je osigurati da se, kada okolnosti dopuste, vrati više ljudi. Vjerojatnost širenja virusa je manja nego u zatvorenom, ali opet je u prirodi velikih sportskih događaja puno miješanja ljudi“, rekao je Gove za BBC te dodao da će pilot program također biti obustavljen.

Britanski nivo upozorenja na COVID-19 povećan je na “četiri“, što znači da je prenos virusa “visok ili raste eksponencijalno“. Britanski premijer Boris Johnson objaviće danas nove mjere s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.

Većina sportova u Velikoj Britaniji igra se iza zatvorenih vrata, nakon što su u martu uvedene restriktivne mjere zbog koronavirusa.