Predstavnički dom Parlamenta Velike Britanije usvojio je zakon o sprovođenju trgovinskog sporazuma sa EU nakon Bregzita.

Ukupno 521 poslanik u donjem domu Parlamenta podržao je prijedlog zakona, dok je protiv bilo njih 73.

Prijedlog zakona će tokom dana biti proslijeđen Domu lordova, gdje će poslanici gornjeg doma Parlamenta glasati, prije nego što zakon bude zvanično usvojen oko ponoći.

Očekuje se da će sporazum brzo dobiti i saglasnost Doma lordova, a potom i kraljice, kako bi stupio na snagu prije Nove godine kada se zvanično završava proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanski premijer Boris Johnson je u parlamentu danas istakao da je osnovni cilj sporazuma da pokaže britanskom narodu da je moguće ono u šta je vjerovao, a za šta su mu svi govorili da je nemoguće.

“Govorili su nam da ne možemo dobiti svoj kolač i jesti ga… Međutim, mi možemo trgovati i sarađivati ​​sa našim europskim susjedima pod najbližim uvjetima prijateljstva i dobre volje, zadržavajući pritom suverenu kontrolu nad našim zakonima i nacionalnom sudbinom“, kazao je Johnson.

Bivša premijerka Velike Britanije Theresa May danas je kazala da je sporazum koji je ona svojevremeno postigla bio bolji za tu zemlju, ali da bi parlament trebao odobriti i Johnsonov sporazum kako bi se izbjegao nepoželjni Brexit bez postignutog sporazuma o budućim odnosima sa EU-om.

Velika Britanija i EU postigle su prošle sedmice sporazum o budućim trgovinskim odnosima nakon Bregzita.