Razgovori su u toku, ali nije dogovoren datum povratka navijača na tribine nakon sastanka između Vlade Velike Britanije i predstavnika fudbalskih organizacija u Engleskoj.

Situacija će se dalje procjenjivati ​​u razdoblju do 2. decembra, do kada je u Engleskoj na snazi “zaključavanje” uvedeno s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Stoga se u fudbalskoj zajednici nadaju da bi se navijači na tribine mogli vratiti prije Božića.

Vlada Velike Britanije bila je u utorak domaćin virtualnog sastanka o budućnosti engleskog fudbala, kojem su prisustvovali zvaničnici Fudbalskog saveza Engleske (FA), Premier lige i Engleske fudbalske lige (EFL), kao i predstavnici navijačkih grupa.

Britanski ministar kulture i sporta Oliver Dowden opisao je jednosatne razgovore kao “pozitivne“.

“Konstruktivan razgovor s fudbalskim liderima o upravljanju, novcu, raznovrsnosti i povratku navijača. Želim sarađivati ​​s fudbalom kako bih postigao napredak u važnim pitanjima za dugoročnu budućnost igre. Rasprave će se nastaviti dok započinjemo s revizijom načina njihovog povratka koju vode navijači“, objavio je Dowden na Twitteru.

Premier liga je ranije izrazila razočaranje zbog daljnjeg odgađanja da se navijači vrate na utakmice.

Premier liga je još 22. septembra istakla da su “uvjereni da će navijači na stadionima biti sigurni ili čak sigurniji nego na bilo kojoj drugoj javnoj aktivnosti koja je trenutno dozvoljena“.

FA, Premier liga i EFL oglasili su se 6. oktobra zajedničkim otvorenim pismom u kojem su poručili navijačima da su u potpunosti predani njihovom što bržem sigurnom povratku na fudbalske stadione.