Vlasti Velike Britanije ukinule su 14-dnevni karantin za građane iz ukupno 56 država, a iz regije Balkana na spisku su se našle samo Hrvatska i Srbija.

Iz britanskog Ministarstva saobraćaja su saopštili da putnici koji dolaze u Veliku Britaniju iz zemalja koje su se našle na listi neće više morati boraviti u karantinu 14 dana, osim ako nisu bili u zemlji koja se ne nalazi na ovoj listi.

Na listi zemalja nalaze se, između ostalih, Njemačka, Novi Zeland, Italija, Španija, Japan, Danska, Turska i Francuska, a iz regije Balkana samo Hrvatska i Srbija.

Na listi se ne nalaze zemlje kao što su Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Brazil, gdje se značajno proširila pandemija koronavirusa.

U Velikoj Britaniji je od 8. juna važila mjera 14-dnevnog karantina za ljude koji dolaze iz inostranstva.

Od početka pandemije KOVID-19 u svijetu se koronavirusom zarazilo 11.001.023 ljudi, oporavilo se 6.162.463 osoba, a od posljedica zaraze umrlo je 524.406 osoba.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Vuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju KOVID-19.