Eksperimentalna vakcina protiv Covida 19 na čijem razvoju rade Univerzitet u Oksfordu i kompanija “Astrazaneka” mogla bi se naći pred regulatornim agencijama ove godine ukoliko naučnici prikupe dovoljno podataka, izjavio je danas direktor Oksfordove grupacije za vakcinu Endrju Polard.

“Moguće je, ukoliko slučajevi budu ubrzano rasli prilikom kliničkih ispitivanja, da ćemo imati podatke za regulatorne agencije ove godine, a potom bismo mogli krenuti u proces koji bi oni pokrenuli za punu procjenu informacija”, naglasio je Polard.

Vakcina na kojoj radi Oksford pokazala je obećavajuće rezultate u prvim ispitivanjima na ljudima kada je riječ o odgovoru imunog sistema.

Probe su dospjele u žižu javnosti početkom sedmice, kada je list “Fajnenšel tajms” pisao da administracija američkog predsjednika Donalda Trampa razmatra brz razvoj vakcine za upotrebu u SAD pred održavanje predsjedničkih izbora 3. novembra.

List je naveo da bi, prema jednoj od razmatranih mogućnosti, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dala “hitno ovlaštenje za upotrebu” potencijalne vakcine.

Polard je upozorio da je proces prolaska kroz hitno ovlaštenje za upotrebu dobro ustanovljen, ali da i dalje obuhvata “pažljivu obradu podataka i dokaza da vakcina zaista funkcioniše”.