Velika Britanija uputila je zvaničan zahtjev britanskoj Agenciji za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) da odobri korištenje vakcine protiv virusa korona koje su proizvele kompanije “Pfizer” i “BioNTech”.

London je zahtjevom načinio prvi korak prema omogućavanju upotrebe vakcina pomenutih proizvođača izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Velika Britanija naručila je 40 miliona doza vakcine, za koju se ispostavilo da je 95 posto efikasna u sprečavanju širenja virusa korona od kojeg je do sada u svijetu preminulo više od 1,3 miliona ljudi i koji je nanio štetu globalnoj ekonomiji.

Britanski ministar zdravlja Met Henkok potvrdio je da je Vlada Velike Britanije reagovala nakon što su dvije pomenute kompanije zatražile vanredno odobrenje za upotrebu vakcina u SAD.

“To nam je dalo samopouzdanje da zvanično ovdje započnemo proces”, rekao je Henkok.

On je ocijenio da je zahtjev važan korak naprijed u borbi protiv pandemije, uz napomenu da će vakcina, ukoliko bude odobrena, biti dostupna širom Velike Britanije putem Državne zdravstvene službe (NHS), te da će u skladu sa potrebama i nemogućnošću plaćanja biti dostupna na mjestu isporuke.

Prema njegovimm riječima, ove kompanije su već počele da šalju podatke MHRA, te da će dodatni izvještaji biti isporučeni u narednih nekoliko dana.