Epidemiološka situacija na području Unsko-sanskog kantona se pogoršava. Broj zaraženih se svakodnevno povećava. Posebno su na udaru krajiške zdravstvene ustanove.

Stanje u zdravstvenim ustanovama u cijelom Unsko-sanskom kantonu je teško. Sve je veći broj zaraženih koronavirusom, medicinski radnici su na izmaku snage, a opreme nedostaje. Posebno teška situacija je u Domu zdravlja Velika Kladuša.

Ovo su jednokratna zaštitna odjela koja koriste uposlenici Domazdravlja u Velikoj Kladuši. Umjesto da ih bace u smeće nakon korištenja oni ih u ovoj garaži dezinfikuju i ponovo oblače. Razlog – nemaju sredstava da kupe nova.

SENAD OKANOVIĆ, ravnatelj Doma zdravlja Velika Kladuša

Jedno zaštitno jednokratno odjelo košta 35 maraka. To je odjelo koje bi se trebalo upotrijebiti i baciti. Mi dnevno takvih u prosjeku koristimo između 50 i 60. Znači, za mjesec dana samo nam za zaštitna odijela treba 50 hiljada maraka.

Pored problema financijske prirode, iz Doma zdravlja kažu da su raspisali tender za nabavku zaštitne opreme, ali se nijedan ponuđač nije javio zbog toga što ne mogu potpisati ugovore u kojima bi garantirali stalnu ugovorenu cijenu tokom godine, jer cijenu zaštitne opreme diktira situacija sa pandemijom. Pored svega ovoga, uposlenici doma zdravlja daju sve od sebe kako bi situaciju držali pod kontrolom koliko je to moguće.

ARIJANA SULJANOVIĆ, glavna sestra u Domu zdravlja Velika Kladuša

Što se tiče uposlenika koji su raspoređeni na kritične tačke, tu smo pojačali timove i napravili rasporede gdje će radnici imati odmore mada se uposlenici sami nude da i u vrijeme odmora stoje na raspolaganju.

Dodatni problem sa kojim se susreću ne samo u ovom domu zdravlja nego cjelokupno stanovništvo Velike Kalduše je broj testova. Tačan broj zaraženih u Velikoj Kladuši niko ne zna, jer dnevno se iz ove općine šalje samo 7 uzoraka na testiranje, a na testiranje se čeka između 7 i 10 dana.

SENAD OKANOVIĆ, ravnatelj Doma zdravlja Velika Kladuša

Ovo je premali uzorak. Mi pošaljemo 7 uzoraka i svih 7 bude pozitivno. To znači da je stopostotno zaražena, to je nedovoljan broj da bi se donijeli odgovarajući zaključci i mjere. Zato mi predlažemo da se organizira bar jedan dan masovno testiranje na kantonu sa 500 uzoraka gdje bi onda znali relevantne podatke i mogli govoriti o postotcima i promilima.

Iz Kladuškog Doma zdravlja kažu da sa ovim količinama opreme koje imaju mogu izdržati narednih 10-ak dana. Međutim, šta nakon toga? Pozivaju nadležne institucije da im pomognu kako situacija ne bi izmakla kontroli.