Bosanskohercegovački teniser Aldin Šetkić u naredne četiri godine predstavljaće Evropu u ITF-u (Međunarodnoj teniskoj federaciji), odnosno sve igrače 300. mjesta pa na niže.

Šetkić će biti glas za oko 2.500 igrača u ITF-u, na sastancima, koji će se održavati četiri puta godišnje.

Konkurencija našem teniseru bilo je pet Evropljana, a Šetkić je izabran sa 193 glasa, što je ubjedljivo najviše od svih.

“Želio bih da zahvalim svim teniserima širom svijeta, koji su glasali za mene, a posebno Top 100 ATP igračima, koji su me podržali. Tu mislim na Čilića, Džumhura, Lajovića, Kecmanovića, Djerea, Bedena, Balasza… Svi su mi jako puno pomogli da budem izabran u ITF Players Panel. Velika je odgovornost biti predstavnik svih ITF igrača iz Evrope i naravno sve sugestije i prijedoge igrača ću vrlo rado prezentirati na ITF sastancima. Uz veliku podršku igrača i vicepredsjednika Njemačkog teniskog saveza gospodina Dirka Hordorffa, vjerujem da ćemo svim igračima pružiti bolje uslove za takmičenje na ITF profesionalnim turnirima širom svijeta”, istakao je Šetkić.

Napomenuo je da su iz cijelog svijeta izabrana samo sedmorica igrača, te da je sretan što će naredne četiri godine Bosna i Hercegovina imati svog predstavnika pri ITF-u.

“Jedan od mojih prioriteta će biti da u saradnji sa ITF-om pokušamo napraviti Nacionalni teniski centar u Bosni i Hercegovini, koji bi bio osnova za daljnji razvoj naših mladih igrača i teniskih trenera”, rekao je Šetkić.

ITF je, podsjetimo, odlučio izabrati 7 predstavnika igrača za ITF Savjet, koji će predstavljati interese i kolektivni glas sportista, koji se takmiče na svim nivoima muške i ženske ITF svjetske teniske federacije.