Tapiserija koja prikazuje sadržaj nagrađivane serije Igra prijestolja, na kojoj se u veličanstvenim i jezivim detaljima prikazuje saga mitskog Vesterosa predstavljena je u francuskom gradu Bajeu u Normandiji.

Predstavljanje nove tapiserije ovog mjeseca dolazi u zgodnom trenutku kada se očekuje da će serija Igre prijestolja ostvariti nove uspjehe na dodjelama Emi nagrada u nedjelju. Serija je ove godine dobila 32 nominacije čime je oborila rekord za broj nominacija u jednoj godini.

Hiljade obožavatelja došlo je da vidi novu tapiseriju u Bajeu i ocijenili su je pozitivno.

Tapiserija je duga 87 metara, što je duže od fudbalskog terena, i duže od čuvene tapiserije iz Bajea iz 11. vijeka koja opisuje normansku invaziju Engleske 1066. godine. Ta tapiserija poslužila je kao inspiracija za ovu novu koja opisuje scene iz svih osam sezona serije Igre prijestolja.

Djelo je poručila turistička kancelarija Sjeverne Irske, gde je HBO snimo veliki broj scena iz serije. Zvaničnici se nadaju da će nova tapiserija u Bajea podstaći turizam u Sjevernoj Irskoj. Lokacije gdje je snimana Igra prijestolja već privlače brojne turiste, samo 2018. godine posjetilo ih je 350.000 ljudi.

Očigledne sličnosti između dvije tapiserije su stil vezenja, boje i strukture. Obje su podijelejne na tri dijela, sa centralnom pričom koja ide kroz sredinu oivičenu manjim panelima gdje su prikazani motivi kao što su životinje sa krilima ili oružje. Dva dijela govore o sličnim temama nasilnog osvajanja i feudalnim vjernostima.

Vjeruje se da je tapiseriju iz Bejea poručio brat Vilijama osvajača. Ona govori o Vilijamovom osvajanju Engleske sa živopisnim scenama borbi i dvorskih intriga. Ta tapiserija privlači 400.000 posetilaca godišnje i zvaničnici iz Bajea se nadaju da će izloženo djelo Igre prijestolja dostići taj broj posetilaca.

Tim od 30 dobrovoljaca u Sjevernoj Irskoj je vezlo tapiseriju Igre prijestolja gotovo četiri mjeseca 2017. godine a posljednje scene su urađene kada je završeno prikazivanje posljednje sezone u maju.

Posjetioci posebno vole scene na kojima je prikazana Deneris Targarijan sa svojim zmajevima i kada se siječe ruka Džejmiju Lanisteru.