Loše vremenske prilike i slaba ispaša ove godine dovele su do toga da su pčelari dobili izuzetno male količine meda, te su zbog toga tražili pomoć Opštine Višegrad da bi prihranilii i pripremili pčele za zimsku sezonu.

Iskusni pčelari ovu godinu ocjenjuju katastrofalnom. Oni koji su svoje košnice prevozili sa jedne ispaše na drugu izvrcali su tek manje količine meda i plasirali domaćim kupcima.

“Ova godina je katastrofalna što se tiče pčela, tako da jednostavno loša i loša. Ove godine nismo uspjeli nikakav prinos da imamo tek toliko da imamo za svoju porodicu”, rekao je pčelar Srećko Tadić.

BOŽO KAKUĆA, pčelar

“Od kad ja pamtim, a ne samo ja nego imam kolega pčelara u devetoj deceniji života koji kažu da i od kad oni pamte lošija godina za pčelarstvo nije bila”, kazao je Kakuća.

GORAN LONČAREVIĆ, predsjednik Skupštine Udruge pčelara Višegrad

“Sezona je bila izrazito loša, rekao bih najlošija koju ne pamte ni najstariji pčelari. Prinos meda je bio izazito slab i to je prepoznato od lokalne zajednice, prepoznato je da će pčelari imati problem sa prihranom pčela i pripremom za narednu sezonu i lokalna zajednica odlučila je da pomogne pčelarima”, istakao je Lončarević.

Opštinske vlasti u Višegradu članovima lokalnog Udruženja pčelara „Višegrad“ uručile su više od 6.000 kilograma šećera za potrebe prihrane pčelinjih društava.

MLADEN ĐUREVIĆ, načelnik Općine Višegrad

“Napravili smo dogovor da se pomogne da bi pčelari u ovoj godini mogli da opstanu. Svi znamo da su pčele kao i pčelari važna karika u sistemu života na zemlji, tako da je ovo dobar gest i vjerujem da će oni to upotrijebiti na najbolji način”, naglasio je Đurević.

Na području opštine Višegrad registrovano je oko 70 pčelara. Med se i danas, kao posebna čast, donosi i služi gostima, a pčelari kažu da je zdravo služiti med u zemljanim činijama, a umjesto metalnih, koristiti drvene kašike.