Trebinjski pčelari suočavaju se sa dosad najgorom sezonom u posljednjih 15 godina. Kada se tome doda ekspanzija manje kvalitetnog meda, onda je jasno da su pčelari u teškoj situaciji. Prinosi nisu ni blizu prošlogodišnjim, a pčelari kažu da je problem bio i održati društva.

U posebno lošoj situaciji su pčelari koji nisu selili svoja pčelinja društva u više krajeve. Medobranje je bilo loše od samog početka pčelarske sezone, pa sve do njenog kraja. U nešto boljoj situaciji su pčelari koji su bili na području Gacka i u višim područjima.

OBRAD NINKOVIĆ, predsjednik Udruge pčelara “Leotar”, Trebinje

“Oni koji su ostali na području Trebinja su loše prošli. U svakom slučaju, mi ispred Udruženja pokušavamo da pomognemo tim pčelarima, koliko je u našoj moći”.

U trebinjskom Udruženju je oko dvije stotine pčelara, oko petnaest hiljada pčelinjih društava, pa je teško obezbijediti pomoć za sve. Na loše medobranje na samom početku sezone uticalo je kratko cvjetanje zanovijeti, a onda je uslijedila suša.

MIHAJLO JANKOVIĆ, pčelar iz Trebinja

“Za ove stacionarne pčelare normalno da je bila loša sezona. I za nas je ovaj početak sezone bio loš. Međutim, mi koji smo otišli za Gacko, Nevesinje, Kalinovnik, malo visočije na planinsku pašu, ne možemo reći da nismo zadovoljni na ovakvoj godini”.

Godinama pčelari imaju problem i sa patvorenim, lažnim medom. Kažu da su se lažni pčelari toliko izvještili, da ne možete prepoznati lažni med bez laboratorijskih analiza.

ŽELJKO STAROVIĆ, pčelar iz Trebinja

“Patvorenog meda ima i bilo ga je. Vjerovatno će ga biti i dalje u velikim količinama. Mi se moramo svi udružiti i boriti protiv toga. Kod nas nisu uslovi takvi da se on može jednostavno otkriti”.

OBRAD NINKOVIĆ, predsjednik Udruge pčelara “Leotar”, Trebinje

“Patvoreni med će doživjeti svoju ekspanziju, jer je na tržištu pravog meda vrlo malo. Siguran sam da će oni koji žele brzu zaradu, iskoristiti ovu priliku”.

Trebinjski pčelari poručuju – kupujte med od poznatog proizvođača, jer patvoreni med sadrži neke kancerogene supstance.

Udruženje pčelara “Leotar” organizovalo je i školu pčelarstva za početnike.

NEMANJA HAMOVIĆ, polaznik škole za pčelarstvo

“Ja dosta toga znam iz prakse, doživio sam, gledao sam, mada i ja imam nekih novih saznanja. Baš smo juče imali predavanje o nekim bolestima pa sam neke stvari za koje nisam čuo i nisam znao, zapisao i dao sebi zadatak da pogledam šta je to i kako”.

Ovaj projekat finansira Vlada Švedske i USAID.

Trebinjsko Udruženje je najbrojnije u Bosni i Hercegovini, ali ove godine sigurno neće moći proizvesti dovoljne količine meda. Vjeruju da će tokom zime sačuvati svoja pčelinja društva i da će naredna godina biti izdašnija.