Više od hiljadu mještana sela oko rijeke Neretvice kod Konjica, uz brojne ekološke aktiviste iz regije, blokirali su jutros mjesnu cestu i na taj način spriječili najavljeni početak radova izgradnje mini hidroelektrana na ovoj rijeci. Kako javljaju reporteri BHRT-a mašine koje su trebale započeti rad vratile su se, te su ovim građani ostvarili svoju misiju, bar za sada.

Aktivisti ekološkog udruženja ‘Pusti me da tečem’ podsjećaju da su pred nadležnim sudom u Mostaru podnijeli tužbu protiv izvođača radova i investitora, a tvrde i da su u posjedu dokaza kojim će potvrditi kako dozvole nisu dobivene legalnim postupcima. Kako su istaknuli aktivisti udruženja Ibrahim Turak i Safet Sarajlić, ovdje je najmanje hiljadu svjedoka koji mogu potvrditi da prvi korak u dobivanju dozvola, održavanje javne rasprave, nikad nije proveden.

Demonstrantima su se pridružili i članovi grupe Dubioza kolektiv.

Više od hiljadu žitelja općine Konjic uz brojne ekološke aktiviste jutros su prije deset sati okupirali lokalnu cestu koja vodi prema lokaciji na kojoj bi trebalo biti gradilište buduće mini hidroelektrane na rijeci Neretvici. Povicima su dočekali kamione labudice natovarene bagerima te su im poručili da se vrate jer gradnje neće biti.

Prvi je pred kamione stao lokalni ekološki Safet Sarajlić. Objašnjavajući svoje motive zašto se protivi izgradnji mini 15 mini hidroelektrana na netaknutoj rijeci Neretvica, naglasio je kako zakonom propisane procedure nisu ispoštovane, kao i da nema govora o nekakvim strateškim interesima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Opština Konjic je 2009. godine potpisala s EPBiH Ugovor o dodjeli koncesije za gradnju 15 mini hidrocentrala planiranih za gradnju na dužini od 34 kilometra toka rijeke, čemu se mještani oštro protive.

Predstavnik izvođača radova, poduzeća Amitea, kazao nam je kako su dobili instrukcije investitora Elektroprivrede BiH da ne smiju odustati, ali su ipak odlučili okrenuti kamione i vratiti se. Ovo je drugo odgađanje početka izgradnje dviju prvih mini hidroelektrana, a vrijednost projekta je oko 11 miliona konvertibilnih maraka.