Stručnjak za geopolitiku i međunarodne odnose Branimir Vidmarović komentirao je u emisiji BHT1 Uživo formiranje najvećeg trgovinskog saveza na svijetu koji je potpisalo petnaest azijsko-pacifičkih država, pod okriljem Kine i bez učestvovanja SAD-a.

 „Savez je namijenjen za azijske zemlje. Cijela azijsko-pacifička regija se ujedinjuje. Zemlje ASEAN-a plus Kina, Južna Koreja, Japan, Australija i Novi Zeland. To je najveći sporazum na svijetu. On predstavlja veliku zonu slobodne trgovine gdje se ukidaju carine. Neke odmah , neke postepeno, pojasnio je Vidmarović.

Naglasio je da su azijske zemlje, trgovačke zemlje te da napor ka grupiranju traje već duže vrijeme, a „posebno je dobio na važnosti zbog pandemije koronavirusa“.

„Dok su se svi zatvarali, azijske zemlje su se odmah sastale i rekle da se mora ubrzati integracija. Ne radi se tu o slobodi kretanja ljudi, ali je veliki pomak kad se udruže sve azijske zemlje na način da se ukinu barijere, carine i da se olakša pitanje intelektualnog vlasništva. Ujedinjuju se zemlje koje su u povijesti često bile antagonisti poput Kine, Japana i Južne Koreje“, kazao je ovaj stručnjak.

Na pitanje kakva je korist od ovog sporazuma za našu regiju, Vidmarović ističe da se svi nadaju da će se prikopčati na kinesko unutarnje tržište i da će prodavati u Kini. Preko Kine, pojašnjava, zemlje ekonomskog regionalnog partnerstva mogu doći do fondova Novog puta svile i „indirektno možemo imati koristi, ali ne prevelike“.

„Da bismo imali koristi, nama treba potpisivanje bilateralnog sporazuma o investicijama između Kine i Europske Unije. Kroz prihvaćanje i potpisvanje uvjeta Sveobuhvatnog regionalnog ekonomskog partnerstva u Jugoistočnoj Aziji, Kina pokazuje de facto europskim partnerima da je spremna liberalizirati svoje tržište i prihvatiti tuđe uvjete za opće dobro. To bi trebalo potaknuti EU da razmotri u skorije vrijeme potpisivanje bilateralnog sporazuma o investicijama s Kinom. Ako se to ostvari, onda bi imali koristi, u suprotnom ne, zaključio je Vidmarović.