Hoće li Kristijan Šmit na poziciji visokog predstavnika biti do kraja jula iduće godine, ili će se udomaćiti u Bosni i Hercegovini poput Valentina Incka?

Članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda večeras bi se mogle  izjašnjavati o nacrtu zajedničke rezolucije Rusije i Kine, koje predlažu ukidanje kancelarije OHR-a na ljeto naredne godine. Tačku na postojanje visokog predstavnika barem formalno bi trebao staviti Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, kad se za to stvore uvjeti.

Kristijan Šmit nije ni kročio na tlo Bosne i Hercegovine, a mandat visokog predstavnika već bi mogla biti tema u Savjetu bezbjednosti UN-a. Na dnevnom redu večerašnje sjednice je tačka pod nazivom “situacija u Bosni i Hercegovini”, ali se pretpostavlja da bi mogla biti uvrštena rusko-kineska rezolucija kojom se “podržava imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, bez bonskih ovlaštenja i samo do 31.

jula naredne godine. Tada bi kancelarija visokog predstavnika, po ovom prijedlogu, bila zatvorena. Da bi rezolucija prošla, potrebno je minimalno devet od 15 glasova, a stalne članice imaju i pravo veta.

BODO WEBER, stručnjak za Balkan

„Nema nikakve šanse da ova rezolucija prođe. To je sigurno i Rusiji i Moskvi jasno. Tu se, prije svega, odnosno isključivo radi o jednoj propagandnoj akciji koja je dosljedna politici i javnim oglašavanjima iz Rusije otkad je postalo javno i kandidovan je gospodin Šmit“.

Dok za Ruse visoki predstavnik i njegova ovlaštenja više nisu potrebni zbog napretka političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, za Sjedinjene Države, uz podršku drugih zapadnih zemalja, pitanje ukidanja OHR-a nema veze sa vremenskim rokovima, nego sa ispunjavanjem kriterijuma iz programa 5+2

SLOBODAN ŠOJA, bivši diplomata

Kad bi postojala neka volja, ovi se uslovi mogu ispuniti za mjesec dana. Iskreno rečeno, ti uslovi stoje tu kao neka forma. To je isto kao neka vrsta katanca. Zatovreno je to, mi ne možemo da napredujemo i ne možemo ništa uraditi zbog toga što jednostavno nije donesena odluka da se zatvori ured OHR-a.“

Kristijan Šmit, čiji bi mandat trebalo da počne prvog avgusta, biće osmi visoki predstavnik u BiH. Za četvrt vijeka koliko postoji, nije mnogo urađeno na ispunjavanju uslova za zatvaranje kancelarije OHR-a. Ukratko – država i dalje ne funkcioniše.