Vijetnam je odobrio rusku vakcinu “Sputnik V” protiv koronavirusa, saopćilo je Ministarstvo zdravstva u Hanoju, dvije sedmice nakon što je ta zemlja jugoistočne Azije pokrenula svoju kampanju imunizacije.

To će biti druga vakcina koja je dobila zeleno svijetlo nakon vakcine “AstraZeneca”.

Na hiljade vakcina “Sputnik V”, koje su uručene Hanoju kao poklon, već su u zemlji, ali je nejasno da li će i kada još doza stići.

Ruska vakcina sada je odobrena za korištenje u 56 zemalja sa ukupnim stanovništvom od više od 1,5 milijarde ljudi, objavio je Ruski direktni investicioni fond (RDIF).

“Njeno odobrenje u Vijetnamu, jednoj od najnaesljenijih zemalja jugoistočne Azije, pružit će zaštitu za ljude i za korak bliže će doći do ukidanja restrikcija uvedenih zbog kroronavirusa”, izjavio je Kirill Dmitrijev, izvršni direktor RDIF-a.

Vijetnam, sa svojih 98 miliona stanovnika, do sada je vakcinisao 36.000 ljudi “AstraZeneca” vakcinom, od kojih su većina zdravstveni radnici.

Hanoj je uputio narudžbu za još 30 miliona doza “AstraZenece”, dok još 30 miliona dolazi putem globalnog mehanizma dodijele vakcina preko Covax mehanizma organiziranog od Svjetske zdravstvene organizacije.

Ministarstvo zdravstva planira da nabavi 150 miliona doza do kraja godine.

Vijetnam, je registrovao nešto više od 2.500 zaraženih virusom i 35 preminulih, prenosi AFP.