Na Buškom jezeru u Tomislavgradu, ekipa BHT 1 snimila je jedinstven događaj – porinuće Vikinškog drakara. Stipe Pleić je Duvanjski Viking koji izrađuje predmete u vikinškom stilu, te je sam i vlastitim sredstvima izgradio brod koji bi mogao postati istinska turistička atrakcija.

“Brod je potpuno siguran, možemo se otisnuti na pučinu,” Stipe Pleić Flik.

Stipe Pleić, zvani Flik, poznat je kao Duvanjski Viking, ne samo u BiH i regiji, nego i šire. Proteklih godinu dana izrađivao je Vikinški drakar. Želja mu je bila da zaplovi Buškim jezerom i u tome je konačno uspio.

“Ideje sam odsvukud crpio, malo iz vinikskih brodova, malo iz nekih drugih plovila,malo s you touba, literature, čak sam dobivao i neke nacrte iz Norveške, tako da sam uspio nekako sastaviti,” dodao je Flik.

Ekipa BHT-a je imala čast prva sjesti u prvi vikinski brod u BiH, koji bi trebao postati prava turistička atrakcija ovdje na Buškom jezeru.

Vikinški brod može primiti 8 osoba i mogao bi biti dio turističke ponude tog kraja, jer Buško jezero ima mnogo potencijala, ali nedostaje sadržaja.

“Brod bi se mogao koristiti za neke manje turističke rute, malo provozati se po ovom našem predivnom jezeru, ako bude nekog sluha, neke inicijative vjerojatno ćemo ga koristiti za nešto”, kazao je Flik.”

“Iz Berlina sam dosao na ovo porinuće, malo da ga podržim. Mislim da ovo tek prvi brod, jer kad mi krenemo odavde s jezera, osvajat cemo mi toga puno,” rekao je Edvard.

Stipe planira izradu još jednog vikinškog broda, a želi napraviti i vikinško selo. Već nekoliko godina izrađuje predmete u vikinškom stilu poput sjekira, štitova, mačeva, stolica, а smjestio ih je u Vikinšku kuću koja je već turistička atrakcija. Ovo bi mogao biti početak sjajne priče, s obzirom na neizvjesnu proteklu sezonu, ukoliko to prepoznaju lokalne i županijske vlasti.