Udruženje malih vinogradara i vinara „Buna“ Mostar održalo je manifestaciju “Vincekovo Buna 2020”. Tradicionalnom manifestacijom obreda rezidbe i blagoslova trsa u vinogradu, simbolično se obilježava početak nove vinogradarske godine.

Uz blagoslov vinograda, orezivanje trsa i predaju štapa od vinove loze novom domaćinu, u mostarskom naselju Buna obilježena je 10. manifestacija “VINCEKOVO BUNA 2020”. Time se simbolično, uz šalu, vino i pjesmu obilježava početak nove vinogradarske godine.

DAMIR LOVRIĆ, vinski biskup „Vincekovo Buna“, Mostar

“Glavna dužnost vinskog buskupa je da blagoslovi početak radova u vinogradu, da bdije nad tim gazdama vinograda da ne bi previše popili jer su nekad napadni ako im vino nije loše”.

Na ovaj način želi se u Hercegovini očuvati tradicija uzgoja vinove loze te pravljenja i kušanja vina. Naravno, uz želju da i ova godina bude rodna kao i prethodna.

DRAŽAN KREŠIĆ, član Udruge vinara i vinogradara „Buna“, Mostar

“Domaćini na Buni su zadovoljni, vina su uspješno proizvedena prošle godine, pogotovo je bilo uspješno kod ovogodišnjeg domaćina, ali to nekako tradicionalno ide po nekom nefomalnom pravilu, tko je preuzeo vino te godine je imao i dobro vino, neka Božja providnost”.

JOZO PINJUH, novi domaćin

“Šta Bog da, samo da ne bude leda, jedne godine nas je led baš dobro sasadio, ove zadnje dvije godine su bile dobre”.

Vinogradari vješaju kobasice i slaninu u vinograd kao simbol plodnosti i dobrog uroda. Vincekovo u našim krajevima je običaj preuzet iz Hrvatske. Održava se u januaru oko blagdana svetog Vinka, koji se smatra zaštitnikom vinara i vinogradara.