Za hercegovačke vinogradare nema odmora. U velikim vinogradima, u toku je rezidba loze. Vinogradari u Trebinju danas su obilježili i krsnu slavu Svetog Trifuna, njihovog zaštitnika.

Vjerskim obredom u Carskm vinogradima porodica Vukoje ozvaničila je početak orezivanja vinove loze. A da se ovdje proizvodi kvalitetno grožđe potvrđuje i nedavno osvojena zlatna medalja za kvalitet vina proizvedenog iz ovih vinograda.

RADOVAN VUKOJE, vlasnik Podruma vina “Vukoje”, Trebinje

“Ono što je veoma bitno istaći je da ovaj rad koji sada se dešava u vinogradu je jedna od najbitnijih stvari, tj. rezidbom mi određujemo kvalitet budućeg grožđa. Pošto mi proizvodima isključivo od svoga grožđa vina, onda i kvalitet budućeg vina”, rekao je Vukoje.

Vinari će vam reći da je kvalitetno vino pedeset odsto rad u vinogradima,a druga polovina u podrumima. Sveštenici ukazuju na mističnu nit o povezanosti vina i liturgije.

DRAŽEN TUPANJANIN, trebinjski paroh

“Praznik Svetog mučenika Trifuna jeste praznik koji vinogradari slave kao svoj dan i treba da razmislimo kakva je to veza između mučleništva i vinograda”, kazao je Tupanjanin.

Od današnjeg dana vinogradari počinju sa rezidbom u svojim vinogradima. Narodno predanje je da od današnjeg dana zavisi kakva će biti godina, tako da je danas sunčan dan ovdje u Lastvi pored Trebinja najava lijepe i uspješne godine.