Od 33.000 analiziranih kompanija u Bosni i Hercegovini, 16 odsto je zadovoljilo stroge međunarodne kriterije bonitetne pouzdanosti, koja podrazumijeva da je finansijsko stanje i poslovanje kompanije stabilno, te da na vrijeme izmiruju svoje obaveze i da se na njih partner može osloniti.

Ovo je istaknuto na poslovnoj konferenciji “Pouzdanost 2019”, koja se održava na Ilidži kod Sarajeva.

Emil Kučković, direktor kompanije LRC, rekao je da će konferencija “slaviti natprosječnost u poslovanju” i da će se potruditi da male i srednje kompanije dobiju pažnju koju zaslužuju.

“Sve to će biti objavljeno u specijalnoj publikaciji gdje će biti izlistano oko 5.200 kompanija, što će predstavljati svojevrsni klub poželjnih poslovnih partnera”, istakao je Kučković.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić naglasio je da u BiH pouzdanih kompanija ima više od 5.000, te da one prave promet veći od 17 milijardi KM i da imaju više od dvije milijarde dobiti.

Kako je rekao, to govori koliko takve kompanije doprinose ukupnoj stabilnosti i razvoju Bosne i Hercegovine.

Direktor BBI banke Amer Bukvić izjavio je da im je zadovoljstvo biti suorganizator konferencije, budući da je pouzdanost vrlo bitna dimenzija za bh. privredu.

Na konferenciji će biti dodijeljene nagrade “Zvijezda bonitetne pouzdanosti” i certifikati kompanijama koje imaju bonitetnu ocjenu četiri ili pet.

Konferenciju “Pouzdanost 2019” organizovali su LRC i Poslovne novine, u suorganizaciji sa Bosna Bank International i specijalnim partnerom Express Courierom te pod pokroviteljstvom Spoljnotrgovinske komore BiH.