Vlada Federacije BiH donijela je odluku o raspodjeli 30 miliona KM direktne pomoći izvozno orijentisanim privrednim društvima, saopštio je ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

“Uspjeli smo da sva mišljenja skupimo i da danas donesemo tu vrstu odluke. Ukupan broj zahtjeva je 492, od čega formalno ispravnih 391”, rekao je Džindić.

Odlukom je, naveo je Džindić, obuhvaćeno pet sektora.

“Elektro i auto industrija dobit će 15 miliona KM, proizvođači metala i nemetala oko 600.000 KM, prerađivači drveta te proizvođači papira i grafike sa 5 miliona KM, kompanije fokusirane na tekstil i odjeću će dobiti 4 miliona KM, a hemijska industrija, odnosno proizvođači gume i plastike dobit će oko 5 miliona konvertibilnih maraka”, rekao je Džindić.

On je najavio da će u narednim danima biti potpisani ugovori sa svima koji su dobili sredstva, a potom ide raspodjela.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i konačnu odluku o smanjenju cijene gasa distributivnim kompanijama za 8,5 posto. Ova odluka stupa na snagu 1. januara naredne godine.

“To pojeftinjenje mora biti prebačeno na krajnje korisnike gasa. Ukoliko dođe do novih pojeftinjenja uvoza, ministarstvo će reagovati”, rekao je Džindić.