Više od 600 novinara umrlo je od COVID-19 u 59 zemalja tokom deset mjeseci 2020. godine, saopšteno je danas iz Press Emblem Campaign (PEC), organizacije sa sjedištem u Ženevi.

To je 60 preminulih mjesečno ili dva poznata smrtna slučaja dnevno u svijetu.

“Od 602 novinara koji su umrli od COVID-19 od 1. marta, Latinska Amerika zabilježila je najviše slučajeva, odnosno više od polovine ili 303 smrti”, saopšteno je iz PEC-a.

Azija slijedi Latinsku Ameriku sa 145 smrtnih slučajeva, ispred Evrope sa 94, Sjeverne Amerike sa 32 i Afrike sa 28.

“Zbog svoje profesije, novinari koji odlaze na teren posebno su izloženi virusu. Neki od njih, naročito freelanceri i fotografi ne mogu raditi od kuće”, rekao je glavni sekretar PEC-a Blaise Lempen.

Iz ove nevladine organizacije saopšteno je da žale zbog mnogih smrti koje su se mogle spriječiti. Kada je potrebno, podržavaju zahtjeve za novčanom pomoći porodicama novinara koji su umrli od koronavirusa.

U ovoj organizaciji vjeruju da bi medijski radnici koji prate one koji boluju od COVID-19 trebali imati prioritetni pristup vakcinaciji na zahtjev.

Peru je zemlja s najvećim brojem smrtnih slučajeva, budući da su 93 medijska radnika umrla od koronavirusa od marta, prema podacima Peruanskog nacionalnog udruženja novinara. Brazil je drugi s 55 žrtava, ispred Indije sa 53 smrtna slučaja i Meksika sa 45. U Ekvadoru su zabilježena 42 smrtna slučaja, a u Bangladešu 41.

Kada su u pitanju evropske zemlje Italija je zabilježila najveći broj preminulih novinara – 37, a Sjedinjene Američke Države su u medijima prebrojale 31 žrtvu od COVID-19, Pakistan 22, Turska 17, Velika Britanija 13, Panama 11 i Bolivija devet smrtnih slučajeva. U ostalim zemljama zabilježeni su manji brojevi smrtnih slučajeva u medijima.