U alteternativnom smještaj u Republici Srpskoj trenutno se nalazi 712 osoba.

Redovnim programom rješavanja problema izbjeglih i raseljenih lica, Vlada svake godine za potrebe te najugroženije kategorije stanovništva izdvoji značajna sredstva, a za prvih šest mjeseci ove godine uplaćeno im je 244.810 KM.

Osim redovnog programa sredstva su obezbjeđena i realizacijom zajedničkih projekata, saopšteno je iz Sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Projektom zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem javnih stambenih rješenja-CEB 2 predviđeno je da stambeno budu zbrinute 694 porodice u 15 lokalnih zajednica, a ukupna vrijednost projekta na nivou BiH iznosi 104 miliona evra.

Od ukupnih sredstava, RS je pripalo 29 miliona evra, od čega je kreditno zaduženje 18 miliona, a domaća sredstva 11 miliona evra.

Radovi na rekonstrukciji zgrade stare bolnice u gerijatrijski centar u Derventi su završeni, a u toku je opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom.

Planirano je da se do kraja ove, a najkasnije početkom naredne godine, korisnici smjeste u ovu ustanovu.

U okviru ovog projekta završene su 22 stambene jedinice u Modriči, zgrada u Bijeljini, dok su u ostalim gradovima i opštinama koje su obuhvaćene projektom radovi u toku, navode iz Sekretarijata RS-a za raseljena lica i migracije

Korisnici kolektivnih vidova smještaja najugroženija su kategorija raseljenih lica i izbjeglica, a samim tim i “Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja“ (CEB 2), kojim će biti riješeno njihovo stambeno pitanje, predstavlja jedan od najhumanijih projekata, kada se govori o zbrinjavanju izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

Realizacijom ovog projekta biće stambeno zbrinute ukupno 694 najugroženije porodice, kroz 18 potprojekata u 15 gradova i opština na prostoru RS i to u Derventi, Doboju, Trebinju, Foči, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Modriči, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu, Rudom i Višegradu.