Više od pola zemalja Evropske unije, kao i Velika Britanija su u crvenom na novoj evropskoj mapi o restrikcijama putovanja koju je danas objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Na toj mapi koja je u utorak obećana u Luksemburgu da bi se bolje usaglasile preporuke, samo tri zemlje EU ili Evropskog ekonomskog prostora – Norveška, Finska i Grčka, većinom su u zelenom, dok je pet zemalja (Italija, Kipar, Estonija, Litvanija i Letonija) uglavnom u narandžastom.

Pet zemalja (Austrija, Njemačka,Šveska, Danska i Island) nemaju boju i u sivom su pošto nema podataka o testovima, a razlozi nisu dati.

Prema preporuci putnici koji dolaze iz narandžaste i crvene zone, ili iz sive zone mogu po dolasku da budu podvrgnuti restriktivnim mjerama.

Ukupno 16 zemalja EU, među kojima su Francuska, Španija ili Poljska, i Velika Britanija su u crvenom.

Ova mapa koja je detaljna do regionalnog nivoa treba da odredi zone pod rizikom, ali nije obavezujuća.

Koristi dva kriterijuma da se svrstavaju zemlje, stopu novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, i stopu pozitvinih testova, a gleda se da li su iznad ili ispod četiri odsto.

Prema dogovoru postignutom u utorak u Luksemburgu mapa treba da se ažurira svake nedjelje.

Da bi bio u zelenoj zoni region treba da ima manje od 25 novozaraženih za 100.000 stanovnika tokom dvije posljednje nedjelje i broj pozitivnih testova na korona virus ispod četiri odsto.

U crvenom je kada broj novih slučajeva zaraze u dvije nedjelje prelazi 50 na 100.000 stanovnika i stopa pozitivnih testova pređe četiri odsto, ili kada broj novih slučajeva pređe 150.

Kategorija narandžasto obuhvata dva slučaja – regione sa manje od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika ali stopu pozitivnih testova iznad četiri odsto, ili između 25 i 150 novozaraženih na 100.000 stanovnika a ispod četiri odsto pozitivnih testova.