Atletičar Vinko Planić, aktivni sportista postao je tek u sedmoj deceniji i pokazao da za to nikad nije kasno. Okitio se i medaljama na takmičenjima u zemljama bivše Jugoslavije.

Odlaskom u penziju Vinku Planiću iz Višegrada, stvorila se ideja o posvećivanju atletici, kao i učešću na brojnim takmičenjima. Rasplamsavanje želje za osvajanjem atletskih staza uslijedilo je tek u trećoj dobi, kada se posvetio sportu.

“Prije pet godina sam se počeo baviti atletikom veterana. Uzeo sam 35 medalja. Bez treniga bacam kuglu, koplje, disk, kladivo, skačem u dalj, skačem u vis, radim sve uspješno za grad Višegrad”, kaže Vinko Planić, atletičar.

Doajenu dugih staza, na kojima je neprikosnoven već nekoliko godina, nije strano ni obaranje rekorda na prvenstvima Srbije, kao ni rekorda raznih šampionata na kojima je učestvovao. Prošle godine sa tog prvenstva ponio je tri zlatne medalje i jednu srebrenu.

“Nisam se nikad bavio aktivno. Kažu, kakav bi bio da se bavio i kad bi trenirao da imam sve uslove. Ja sam prezadovoljan, meni je bitno da uzmem medalju. Na Prvenstvo Srbije u Beogradu dođu sve aktivni sportisti i ti uzmeš medalju”, kaže Vinko.

Planić se sprema na takmičenje 7. i 8. marta u Beogradu, a umijeće pokazuje bacanjem diska, kugle i koplja. Medalje mu znače mnogo, a u narednom periodu planira još više da trenira.

“Znači puno, duša mi je puna. I prijatelji koji su pravi, i njima je drago. Vidio sam da imam šanse i želim da se uključim malo više u treninge i savjete stručnjaka”, kaže Vinko.

U sportu, očigledno, ne postoje granice jer – ne morate biti mladi, da biste bili šampion.