Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća kod spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima, u Višegradu je obilježen “Dan ruskih dobrovoljaca” u znak sjećanja na ruske borce stradale u posljednjem ratu.

“Dan ruskih dobrovoljaca” obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca, a više njih je ranjeno. Riječ je o vojnicima iz Ruske Federacije koji su se na širem području tog grada borili na strani Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Reakcije na obilježavanje

Na najavu ovog obilježavanja, reagovalo je Udruženje “Žene-žrtve rata”, a Tužilaštvo BiH na njihovu prijavu formiralo predmet.

Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić izjavila je ranije da očekuju da Tužilaštvo BiH reaguje i da se skup zaustavi jer, prema njenim riječima, predstavlja vrijeđanje žrtava koje su preživjele strašne zločine u Višegradu.

Stranka demokratske akcije (SDA) ranije je pozvala na zabranu današnjeg skupa u Višegradu zbog, kako su naveli, izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

“Ukoliko odgovorne osobe iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske to ne učine, bit će, zajedno s organizatorima, suodgovorne za počinjenje ovog krivičnog djela”, saopćeno je iz SDA.

Iz te stranke je saopćeno da “Tužilaštvo BiH konačno mora početi da radi posao iz svoje nadležnosti, a prestati zamazivati oči javnosti takozvanim formiranjem predmeta koje ne znači ništa”.

“S obzirom na to da postoje brojni dokazi da su ruski dobrovoljci počinili niz ratnih zločina na području Višegrada, Tužilaštvo BiH mora, uz angažman SIPA-e, privesti na saslušanje sve ruske državljanje koji se eventualno pojave u Višegradu”, poručili su iz SDA.

Oglasio se i Savez RVI paraplegičara Federacije BiH, koji je poručio da se takvi postupci ne smiju tolerisati i da država BiH mora reagovati na okupljanje ruskih dobrovoljaca u Višegradu.

Savez RVI paraplegičara ističe da su ruski plaćenici činili zločine nad bošnjačkim narodom tokom proteklog rata te da se skupom u Višegradu nastoji legalizovati njihovo djelovanje.

“Takvi postupci ne smiju se tolerisati i tražimo od države Bosne i Hercegovine i njenih institucija da reaguju i da sprječavaju ovakve pojave prije već što stvar prelije čašu”, saopćeno je iz Saveza RVI paraplegičara Federacije BiH.

Iz Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske saopštili su da su ruski dobrovoljci bili u regularnim jedinicama Vojske Republike Srpske i nisu učinili nijedan zločin, te je sjećanje na njih obaveza.

Tužilaštvo BiH formiralo predmet

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH formiralo je predmet zbog najave obilježavanja “Dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu, koji je dat u rad postupajućem tužiocu. Predmet je formiran nakon zaprimanja prijave iz Udruženja “Žene-žrtve rata”.

Za predstavnike udruženja žrtava riječ je o danu koji provocira Bošnjake.

U Višegradu je tokom rata ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, uključujući oko 600 žena i više od stotinu djece.

Neki od najtežih zločina u Višegradu počinjeni su u naselju Bikavac i Pionirskoj ulici, kada je u julu 1992. godine zatvoreno više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i djece, koji su živi spaljeni. Za ove zločine u Haškom tribunalu na doživotnu robiju pravosnažno je osuđen Milan Lukić. Njegov rođak Sredoje Lukić, za isti zločin osuđen je na 27 godina zatvora.

Prema podacima Vlade Republike Srpske, u redovima Vojske Republike Srpske od 1992. do 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana.

I pored brojnih osuda javnosti, u čast ruskim dobrovoljcima na višegradskom uzvišenju Grad na Bikavcu 12. aprila 2017. podignut je spomen krst, visine 5,5 metara i težine oko 400 kg, na kojem su uklesana imena sedam ruskih dobrovoljaca koji su poginuli na ratištima oko Višegrada. Spomenik je podignut sredstvima donatora iz Rusije, sredstvima Vlade Republike Srpske, a u organizaciji udruženja građana srpsko-ruske zajednice Zavet iz Bijeljine. Jedna ulica u Višegradu nosi naziv “Kozačka ulica.