Interventni otkup nije dao željene rezultate, pa i dalje postoji problem sa plasmanom mesa junadi i svinja, i viškovi na tržištu, izjavio je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković, te apelovao da prije svih Savjet ministara iskoristi sve moguće mehanizme i zaštiti domaću proizvodnju.

“Tražimo od nadležnih u Savjetu ministara da pokrenu inicijativu za zaštitu domaće proizvodnje, da budu uvedene kvote na uvoz živih životinja, odnosno prelevmani na uvoz mesnih i mliječnih prerađevina da bi se i ovo malo proizvodnje još održalo, s obzirom na to da ne znamo do kada će trajati epidemija koronavirusa”, rekao je Marinković.

On je napomenuo da nikakva alternativna tržišta ne mogu da nadomjeste ovaj prekomjerni uvoz.

“Probleme sa plasmanom ima i mljekarski sektor, pune magacine viškova mliječnih proizvoda”, istakao je Marinković.

On je rekao da je mehanizam zaštite domaće proizvodnje, odnosno uvođenje zaštitnih mjera jasno definisano svim međunarodno potpisanim ugovorima.

“Ugovorom o spoljnotrgovinskom poslovanju BiH dozvoljava se čak i uvođenje carina na period do dvije godine od 10 odsto na proizvode i na živu stoku da bi se stabilizovalo osjetljivo tržište poljoprivrednih proizvoda BiH”, dodao je Marinković.