Podsjetio je da su sve propisane mjere držali na snazi i da su zabrana okupljanja više od 50 osoba, obaveze nošenja maski u zatvorenom i javnom prevozu na snazi do 20. jula.

Višković je rekao da će prema negodgovornim biti primjenjivane zakonom propisane sankcije i da je to jedina mjera koju će RS u narednim danima da primjenjuje.

“Nismo jedno vrijeme htjeli da idemo sa sankcijama, ali imamo prigovor zdravstvenog sistema da se četiri mjeseca bore sa virusom, a da imamo neodgovorno ponašanja pojedinaca”, istakao je Višković.

Naglasio je da preko 80 odsto građana poštuje mjere, a da oni koji se ponašaju neodgovorno moraju da snose sankcije za to, kako kapaciteti zdravstvenog sistema ne bi bili opterećeni i kako ne bi bilo ugroženo zdravlje ljudi.

Najavio je da će uskoro biti gotova procjena koliko novca je potrebno uložiti kako bi se nekadašnja hirurgija UKC RS pretvorila u KOVID bolnicu za naredno vrijeme.

“Vlada RS će obezbjediti sredstva da se pripreme svi potrebni kapaciteti”, naglasio je Višković.

Institut za javno zdravstvo i Ministarsto zdravlja i socijalne zaštite dobili su nalog da sagledaju količine zaštitne opreme kako bi se na vrijeme obezbjedilo dovoljno zaštitne opreme za nadolazeće dane, a pogotovo za jesen.

“RS čini sve da budemo na vrijeme spremni dočekamo i taj talas ukoliko se desi”, dodao je Višković.