Jedna osoba zaražena koronavirusom u Republici Srpskoj priključena je na respirator – potvrdio je premijer RS-a Radovan Višković. Uvedena zabrana kretanja za starije od 65 godina za sve od 20.00 do 05.00.

Radi se o osobi iz Prijedora.

-On se nalazi u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS u Banjoj Luci i priključen je na respirator – rekao je Višković.

Napomenuo je da su preostali zaraženi tim virusom stabilno.

-Imali smo i jednog ljekara u UKC-u koji je bio pozitivan na koronavirus i preduzete su mjere na odjeljenju na kojem je radio kako bi se zaštilo ospoblje i ta zdravstvena ustanova – rekao je Višković na konferenicji za novinare.

U tom bh. entitetu do sada je potvrđeno 59 slučajeva pozitivnih na novi virus korona (Banja Luka-45, Čelinac-3, Laktaši-2, Srbac-1, Prnjavor-1, Ribnik -1, Modriča-1, Kozarska Dubica-1, Prijedor-1, Bijeljina-1, Gradiška-1 i Derventa-1).

Trenutno su u RS pod zdravstvenim nadzorom 12.353 osobe koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2 ili su bili u kontaktu s zaraženim.

Republički štab za vanredne sirtuacije RS donio jeodluku o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji RS za lica sa navršenih 65 godina starosti, a svima se zabranjuje kretanje od od 20.00 sati navečer do do 05.00 ujutro, rekao je Radovan Višković.

“Zabrana se ne odnosi na zdravstvene radnike koji su na zadatku, lica kojima je potrebna pomoć, pripadnike MUP-a RS , lica kojima je poslodavac izda o potvrdu o potrebama kretanja zbog nesmetanog obavljanja poslova i lica kojima je MUP izdao potvrdu za kretanje”, rekao je Višković

Ova odluka stupa a snagu odmah i trajaće do 30. marta, a za njeno sprovođenje odgovoran je MUP RS.

Višković je dodao kako će se večeras samo opominjati oni koji nisu uspjeli da nabave potvrde od firmi u kojima rade.

Donesen je i zaključak za zabranu okupljanja u vjerskim objektima. Preporučuje se crkvama i vjerskim zajednicama da bogosluženje obavljaju na način koji ne ugrožava sprječavanje širenje epidemije. Zaključak stupa na snagu odmah, i na snazi je do 30.marta.

“Vlada RS je pod hitnoj proceduri krenula u realizaciju nabavke jedne poljske bolnice od 60 000 kvadrata sa 500 bolničkih kreveta, iz Njemačke , rok isporuke je 10 dana i ići će nabavka po hitnoj proceduri preko Zavoda za javno zdravstvo RS. Vlada RS obezbijedila je – 3,6 milioona KM za nabavku bolnice, rekao je Višković.