Premijer Republike Srpske Radovan Višković naložio je Inspektoratu RS, Ministarstvu lokalne uprave i samouprave i Ministarstvu unutrašnjih poslova RS da odmah reaguju ukoliko dobiju informacije o žurkama koje se organizuju na imanjima, a građane je pozvao da prijave gdje primijete da su organizovana takva okupljanja mimo preporučenih mjera.

“Razgovarao sam i sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem i on će poslati depešu svim policijskim upravama da rade na suzbijanju takvih dešavanja. Imao sam žalbe i apele zdravstvenih radnika, prije svega iz UKC-a u Banjaluci, da imaju informacije o organizovanju žurki koje postaju novi klasteri, čime se dodatno opterećuje zdravstveni sistem”, rekao je Višković.

On je ukazao da je nekorektno i problematično da zdravstveni radnici rade bez predaha i odmora, dok pojedinci organizuju žurke na imanjima i ugrožavaju svoje, ali i zdravlje svojih najbližih i sugrađana.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj i porastu broja zaraženih u posljednjih mjesec dana, Višković je ukazao da je činjenica da ima opuštanja i nepoštovanja preporučenih mjera, ali da to nije masovna pojava već je riječ o pojedincima koji ugrožavaju sebe i okolinu.

On je saglasan da posljednji podaci o porastu broja zaraženih nisu zadovoljavajući, ali smatra da nisu ni toliko loši, jer je situacija pod kontrolom.

Ključna pojedinačna odgovornost

Premijer RS zamolio je građane da se pridržavaju preporučenih mjera – nošenje maske, držanje distance, izbjegavanje većih okupljanja jer samo na taj način može biti spriječeno širenje infekcije.

“Imamo podatke o neodgovornim pojedincima koji su znali da imaju simptome, ali su to prećutali, dolazili na posao, išli do trgovine i to njihovo neodgovorno kretanje ugrozilo je druge koji su bili odgovorni”, naveo je Višković.

Govoreći o vlastitom iskustvu sa koronavirusom, Višković je istakao da je ključna odgovornost pojedinca i da ljudi, kada osjete neke od simptoma, treba odmah da se prijave nadležnim institucijama i tako zaštite i sebe i sve oko sebe.

On je podsjetio da je bio negativan i na brzom i na PCR testu, a sutradan pozitivan, te da je srećan što nikoga nije ugrozio i niko ne može reći da je zaražen zbog njega.

“Za vrijeme zaraze nikome nisam prenio virus iako sam bio u kontaktu sa kompletnim kabinetom i porodicom, ali sam na vrijeme reagovao i bio u izolaciji”, istakao je Višković.

On je ocijenio da je pojedinačna odgovornost ključ uspjeha, jer se samo na taj način može poboljšati epidemiološka situacija.

Višković je ukazao da je dovoljno da se neko od neodgovornih pojavi na mjestu gdje ima 30, 50 ljudi i da zarazi ostale koji se ponašaju odgovorno, a zbog nediscipline, neozbiljnosti i neodgovornosti može doći do najgoreg scenarija – da nema dovoljno kreveta, medicinskih radnika, specijalista, virusologa, epidemiologa…

“Danas nije problem nabaviti respirator, krevet, opremu, kao što je to bilo u martu, ali je problem ako nam bude falilo stručnjaka koji znaju rukovati medicinskom opremom. Na nama je samo da poštujemo preporuke medicinske struke, zaštitimo sebe, a samim tim i zdravstveni sistem”, naglasio je Višković.

RS će spremno dočekati jesen, opreme ima dovoljno

Višković je poručio da republičke institucije čine sve da bi jesen dočekali što je moguće više spremni.

Kako je rekao, on smatra da će zbog pojave sezonskog gripa situacija biti mnogo teža, ali da se Vlada i Štab za vanredne situacije pripremaju za takvu situaciju ukoliko do nje dođe.

Premijer RS je podsjetio da je prije nekoliko dana donesena odluka o izdvajanju dodatnih sredstava od gotovo 15 miliona KM za nabavku zaštitne opreme koja može da bude skoro do kraja marta naredne godine, kao i značajna dodatna sredstva za pripremu i opremanje Kovid bolnica u Banjaluci, Istočnom Sarajevo, Foči, Bijeljini…

“Volio bih da nam ta zaštitna opremu i Kovid bolnice nikada ne zatrebaju i da ih nikada ne upotrijebimo, ali moramo učiniti sve da jesen dočekamo spremno s obzirom na ne baš ohrabrujuće prognoze”, rekao je Višković.

O tvrdnjama koje se pojavljaju u javnosti da RS nema dovoljno testova, Višković je naglasio da je to netačno, jer ih, prema njegovim riječima, u ovom momentu ima dovoljan broj, a u toku je i javna procedura za nabavku još 25.000 PCR testova.

On je ponovio da je RS pokazala interes za nabavku vakcine protiv koronavirusa koja je registrovana u Rusiji i da je Predstavništvo RS u Moskvi već obavilo neke razgovore.

“Obratili smo se i Ambasadi Ruske Federacije i ambasadoru Petru Ivancovu. Stali smo u red i to je u ovom momentu jedino moguće i jedino važno, jer je već više od 20 zemalja iskazalo interesovanje za tom vakcinom”, rekao je Višković.

Ako struka utvrdi da je to rješenje za virus i ako bude dostupna, Višković je poručio da će RS učiniti sve da je obezbijedi za svoje građane.