Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je potrebno ubrzati plan vakcinacije građana u Republici Srpskoj.

Višković je rekao novinarima u Banjaluci da je o potrebi ubrzanja vakcinacije građana u Republici Srpskoj jutros razgovarao sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem.

Nakon što je sa Šeranićem danas u Banjaluci dočekao 20.000 doza druge komponente ruskih vakcina protiv virusa korona, Višković je istakao da postoje obećanja od proizvođača i distributera vakcina da u narednih sedam ili 10 dana, kako je to planom predviđeno, stigne i dodatna količina od 20.000 doza komponente jedan.

“Republika Srpska, po mom i mišljenju struke, treba sada da uđe u ozbiljan ciklus vakcinacije svih prioritetnih grupa kako je našim planom vakcinacije i predviđeno”, istakao je Višković.

On je rekao da su ono što je obećano građanima Republike Srpske danas u poziciji da ispune.

Višković kaže da je Republika Srpska obezbijedila, platila i naručila više od 800.000 doza vakcina za 400.000 građana Republike Srpske.

On je rekao da je razgovarao jutros sa ljudima iz Ruske Federacije, te da u julu ove godine RS planira novu količinu od 500.000 doza vakcina.

“To je sve potpisano u Memorandumu kojeg imamo sa ruskim proizvođačem za 1.200.000 doza vakcina za Republiku Srpsku. Ušli smo u taj ciklus, a stabilizovala se i proizvodnja vakcina”, kaže Višković.

On naglašava da je Republika Srpska zahvaljujući saradnji sa Ruskom Federacijom uspjela svojim građanima da obezbijedi dovoljan broj vakcina za početak ozbijljnijeg plana vakcinacije.

Višković je podsjetio da je prije sedam dana na ovom istom mjestu preuzeto 20.000 doza vakcine komponente jedan, a danas je ovdje preuzeto 20.000 doza komponente dva doza vakcine “sputnjik ve”.