Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa predsjednikom Saveza sindikata Rankom Mišić o odluci Vlade da poveća plate radnika u zdravstvu, obrazovanju i policiji, te naglasio da će, u okviru ovog procesa, uskoro biti pokrenuti i zvanični pregovori sa sindikatom.

Višković je naglasio da će, kako bi se stvorile formalno-pravne pretpostavke za povećanje plata u ovim sektorima, ubrzo uslijediti razgovori sa sindikatom, ali i izmjene više zakona po hitnom postupku kako bi već u julu zaposleni u navedenim sektorima primili uvećanu junsku platu.

Tokom razgovora sa Mišićevom, Višković je ukazao da, uprkos nepovoljnim globalnim okolnostima uzrokovanim pandemijom virusa korona, RS bilježi pozitivne ekonomske pokazatelje, uključujući i rast broja zaposlenih i značajno povećanje prihoda od direktnih poreza.

Tokom prošle godine zaposleno je gotovo 2.000 radnika više u odnosu na 2019. godinu, dok je u prva tri mjeseca ove godine prihod od poreza i doprinosa na plate povećan za 44 miliona KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Višković je ukazao da je iz budžeta Republike Srpske od izbijanja epidemije virusa korona isplaćeno 218 miliona KM pomoći raznim sektorima, od čega se 74,5 miliona KM odnosi na privredu.

On je istovremeno podsjetio da je u prošloj godini iz republičkog budžeta privrednim društvima isplaćeno osam miliona KM, u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi kojim je predviđena podrška za poslodavce koji povećaju plate zaposlenim.

Predsjednik Saveza sindikata pozdravila je najavljeno povećanje plata u javnom sektoru, te istakla da bi se trebalo razmišljati da, uporedo s tim, dođe i do povećanja iznosa najniže plate u RS.