Svi radnici u Republici Srpskoj od juna će imati povećane plate, i u realnom i u javnom sektoru, s tim da će određeni sektori imati i dodatna povećanja, izjavio je za BHRT premijer RS Radovan Višković.

“Tako će Ministarstvo unutrašnjih poslova, obrazovni sektor na svim nivoima i institucije pravosuđa imati dodatno povećanje od 5 odsto, a zdravstveni sektor 6 odsto”, istakao je Višković.

Kako je rekao, ostali radnici u RS, uključujući i javni i realni sektor, imaće povećanje u odnosu na trenutnu platu.

“Sa 500 ići će na 700 KM, plate od 800 KM biti uvećane za 8,1 posto ili 65 KM, za platu od 1.000 KM povećanje je 7,7 posto ili 77 KM, za platu od 1.500 KM povećanje je 107 KM, a za platu od 2.000 KM povećanje je 137 KM, a za platu iznad 2.500 KM povećanje je 197 KM”, naveo je on.

Kako je rekao, ovim potezom Vlade RS, u budžetu će biti manje oko 43 miliona koji idu za povećanje plata, mimo dodatnih troškova.

“Ukupni zbir na 5 i 6 odsto za dodatna povećanja u određenim sektorima je oko 100 miliona na godišnjem nivou”, naveo je Višković.

Ostaje stimulacija 20% za radnike u Kovid odjelima

Govoreći o ranijim medijiskim navodima da medicinari nisu zadovoljni povećanjem plata, Višković je naveo da je riječ o nesporazumu.

“U javnosti se prvo pojavilo tih 6 odsto koje dobijaju izmjenom Zakona o platama u zdravstvu, a nisu imali na umu povećanje neoporezivog dijela sa 500 KM na 700 KM, da će i po tom osnovu dobiti određeno povećanje”, naveo je, te dodao “Tako će neko u zdravstvu ko prima platu 800 imati povećanje 8,2 odsto, na platu 1.000 7,7, 1.500 7,3 itd.”

Kako je rekao, ostaje dodatna stimulacija 20 odsto za radnike u Kovid odjelima.

“To ćemo koristiti sve dok ne proglasimo da je korona iza nas”, istakao je premijer RS.

Nema zaduženja zbog povećanja plata

Istakao je da neće biti nikakvih zaduženja zbog povećanja plata, te da sve rade na osnovu procjene trenutnog stanja u RS.

“Rast direktnih poreza u RS za prva tri mjeseca je na nivou 18 procenata, a indirektni porezi u istom periodu bili su negativni oko 2 odsto, odnosno za 2 odsto je bilo manje prihoda u odnosu na 2020. U aprilu je to 3,3 u plusu i u maju oko 8 procenata u plusu”, rekao je premijer RS.

Istakao je da na ovaj način, preko povećanja ličnih prihoda, Vlada RS želi još više da pospješi javnu potrošnju i time sigurno i rast PDV, odnosno indirektnih poreza, što se na kraju odrazi na povrat PDV-a.

Dodao je da RS u zadnjih 2-3 godine ima povećanje koeficijenta PDV-a.

Izmjenama zakona spriječiti malverzacije pojedinih poslodavaca

Višković je rekao da je Vlada donijela odluku o izmjeni Zakona o doprinosima, jer pojedini poslodavci zloupotrebljavaju zakonsku odredbu kojom se omogućava prijavljivanje radnika na četiri sata.

“Značajan broj poslodavaca zloupotrebljava zakonsku odredbu prijavljivajući radnike na 4 sata, a taj radi 8 i više. Stoga smo uputli u proceduru izmjene i dopune Zakona o doprinosima, u smislu da, iako vam je čovjek prijavljen na 4 sata, poreze i obaveze prema državi ćete plaćati na minimalnu platu koja će biti 540 KM. Tako ćemo destimulisati da ljude prijavljuju na 4 sata, a oni rade 8 sati”, naglasio je Višković.

Uduplan oslobađajući dio poreza na izdržavane članova domaćinstva

Oslobađajući dio poreza na izdržavane članove domaćinstva, ukoliko neko nema primanja veća od 3.000 KM na godišnjem nivou, umjesto dosadašnjih 900KM, iznosiće 1.800 KM.

Višković je istakao da je u RS tu zakonsku odrednicu tokom prošle godine iskoristilo preko 84 hiljade radnika.

“Ovim potezom u budžetu imamo ‘gubitak’ od oko 8 miliona i 400 hiljada KM, ali sve su ovo stvari koje želimo da uradimo za građane RS”, naglasio je.

Razočaran u “Kovaks” mehanizam

Višković je naveo da Republika Srpska do danas ima na raspolaganju oko 250.000 vakcina.

“Iz ‘Kovaksa’ smo dobili malo više od 40.000, od pomoći EU oko 8.000, donacija blizu 40.000 i 154.000 iz vlastitih nabavki.”

Prema njegovim riječima, nema ozbiljnijih problema sa snabdijevanjem vakcinama.

“Vrlo smo blizu da to premostimo. Za vikend očekujemo dodatnih 45.000 ruskih vakcina, prve komponente, iduće sedmice druga 25 hiljada i do kraja 10. juna treba stići oko 100.000 doza”, istakao je Višković.

Dodao je da je Vlada RS juče dala saglasnost za nabavku 160.000 kineskih vakcina “Sinofarm” i da bi uskoro trebale stići i one i 80.000 iz prve pošiljke.

Naglasio je da je razočaran “Kovaks” mehanizmom.

“Razočaran sam mehanizmom “Kovaks”, tu se pokazala velika sebičnost, koliko se ne vodi računa o slabijim i nerazvijenijim državama. Mnoge zemlje su čak zabranjivale izvoz vakcina dok ne vakcinišu svoje građane, a mi smo im dali novac”, rekao je Višković.

Dodao je da je do oktobra prošle godine RS platila 400.000 doza, a do sad je dobila 40.000.

“Da nisam tražio alternativna rješenja, u RS danas ne bi imali vakcina. Svi u BiH smo prevareni”, poručio je premijer RS.