Crveni meteoalarm za Trebinjе, Višegrad, Foču i Mostar upozorava na izuzetno opasno vrijeme zbog ekstremno visoke temperature. Za ostala područja u Bosni i Hercegovini na snazi je narančasto upozorenje. I u narednom razdoblju bit će vruće.

Izrazito visoka temperatura i danas je užarila Bosnu i Hercegovinu. U većini gradova ovih dana je gotovo neizdrživo. Pitali smo građane kako podnose vrućine

ANKETA:

VIŠEGRAD:

“Pa nekako navikao sam više, i prethodnih dana bile su vrućine tako da valjda se organizm navikne više.
“Iskreno vruće je ovih dana, ovo je drugi neki talas koji nam dolazi velike toplote. Evo imamo termometar, tu je, trenutno je 35,7. U hladovini stoji termometar sigurno”.

SARAJEVO.

“Pijem dosta tečnosti i samo po potrebi izlazim vani. Jeste vruće, ali okej je. Preporučujem svima da prave sebi hladne ledene čajeve da piju”

Vrhunac toplotnog talasa s temperaturom većom od 40 stepeni možemo da očekujemo sutra. U narednom periodu, neznatno rashlađenje, najavljuju meteorolozi.

BAKIR KRAJINOVIĆ, meteorolog

Kako sada stvari stoje, vrijednosti ovih temperatura blago će padati početkom narednog mjeseca. Međutim, padavine koje se očekuju početkom osmog mjeseca neće se zadržati dugo.

Poseban prateći problem je i ultravioletno zračenje. Ljekari preporučuju da se smanji kretanje od 10 do 16 časova kad je temperatura najviša, kao i indeks UV zračenja.

dr ALMA ZEKOVIĆ, Dom zdravlja Novo Sarajevo

“Uzimanje stalne terapije, ako su pod stalnom terapiju stari i hronični pacijenti. Pošto je ovakva temperatura, preporuka je da uzimaju dosta tečnosti, bez obzira što ne osjećaju žeđ”, rekla je Zeković.

Držati se zatvorenih i rahlađenih prostora, jesti laganiju hranu, još su neke preporuke ljekara. Posebnu pažnju pri izlaganju suncu treba da obrate hronični i kardiovaskularni bolesnici, te stariji ljudi i mala djeca.