Centar za obrazovanje odraslih “Vita plus” iz Cazina, koji je zatvoren krajem 2019. godine zbog sumnje u prodaju diploma, obavijestio je javnost da je Kantonalni sud u Bihaću poništio odluku o zabrani njegovog rada i pozvao polaznike da se jave radi nastavka školovanja. U međuvremenu, Ministarstvo obrazovanja USK je također reagovalo i poručilo da od otvaranja ove ustanove nema ništa.

ALBIJANA TRNAVCI, Ministarstvo obrazovanja USK

“Ministarstvo vodi upravni postupak kod Suda, nakon što je “Vita plus” pokrenula upravni spor. Utvrđeni su određeni nedostaci u samom rješenju Ministarstva zbog čega je to rješenje poništeno i vraćeno na ponovni postupak, što ne daje za pravo “Viti plus” da počne sa radom, već da okonča upravni postupak, odnosno da sačeka postupak koji je Ministarstvo započelo u ponovnom postupku. Ministarstvo nema mogućnost završiti ovaj ponovni postupak jer se vode brojni predmeti pred našim Tužilaštvom.”

U ovom trenutku ne postoji nikakva zakonska prepreka da “Vita plus” ne počne s radom, ističe advokat ove ustanove. Kaže i da do sada u istražnom postupku, postupajući tužilac nije donio niti jedan akt vezan za zabranu rada ove škole, osim informacije da se protiv “Vite plus” vodi istraga, koju su proslijedili Ministarstvu obrazovanja.

NIJAZ HADŽALIĆ, advokat Centra za obrazovanje odraslih “Vita plus”, Cazin

“Postupajući po tom aktu, Ministarstvo obrazovanja USK je 29.11.2019. godine donijelo rješenje o privremenoj zabrani izvođenja programa. Radi se o jednom nezakonitom rješenju. Najbolja potvrda da se radi o nezakonitom rješenju je upravo to što je to rješenje Kantonalni sud u Bihaću svojom presudom od 5.5.2020.godine poništio i taj postupak vratio na ponovni postupak i odlučivanje.”

Podsjećamo, u novembru 2019. godine pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu, u saradnji sa Tužilaštvom USK, u akciji kodnog naziva „Pero“, uhapsili su više osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo Organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza. Kantonalno tužilaštvo u ovom predmetu vodi istragu protiv 70 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili organizirani kriminal. A ni taj broj, kažu u Tužilaštvu, nije konačan.

ASIMA HUSKIĆ-KURJAKOVIĆ, viša stručna saradnica Tužilaštva USK

“U dosad provedenom postupku stručnog nadzora utvrđeno je više stotina nezakonitih diploma da su izdane od PU centra za obrazovanje odraslih “Vita plus”, a kada je riječ o Visokoj međunarodnoj školi, ovo Tužilaštvo je u dosadašnjem toku istrage utvrdilo da postoji osnovana sumnja da je 101 fakultetska diploma nezakonita.”

I dok jedni tvrde jedno, a drugi drugo, u ovom trenutku je neizvjesno kada će i hoće li se uopće oglasiti zvono za početak nastave u ovoj zgradi. Do tada polaznicima ove škole ne preostaje ništa drugo nego da čekaju.