Vitežanin Josip Pandža novi je trener košarkaša zeničkog Čelika, koji se natječe u A1 ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

Pandža je, nakon što je s kadetskom reprezentacijom BiH 2015. godine postao prvak Europe, vodio Kakanj i tuzlansku Slobodu u elitnom razredu bh. košarke, ali se nedavno razišao s Tuzlacima te prihvatio ponudu Čelika.

Zenički je tim na omjeru 7-4 te se nalazi na trećem mjestu A1 lige, a proteklog su vikenda izgubili u gostima kod Brčko Distrikta s 68:78. Predsjednik kluba Goran Bulajić istaknuo je na današnjoj novinskoj konferenciji kako su promjene bile nužne te da su s Pandžom potpisali ugovor na tri godine.

“Privukla me je vizija imena Čelik, koji je veliki klub i da se što prije vratimo tamo gdje je klubu mjesto. Moj je interes da odmah sutra uđemo u Ligu 12, ali su objektivne okolnosti da se mora napraviti dobra baza od domaćih igrača pa da se dovedu kvalitetna pojačanja”,kazao je Pandža, koji je napomenuo da je njegov ugovor po modelu 2+1 te da u narednih sezonu i pol ima obvezu da momčad uvede u višu razinu natjecanja, kako bi se aktivirala opcija treće sezone.

Pandža je istaknuo kako u nekim momcima ima materijala, a da ljudi iz kluba i grada žele da Čelik ide na više grane, stepnicu iznad.

“Ekstremno sam motiviran za rad i jedva čekam 2. siječanj, kada službeno krećem s radom”, kazao je Pandža, koji je najavio da će što prije pokušati nadomjestiti odlazak Amerikanca Pate Taylora, s kojim je klub upravo raskinuo ugovor.

Pandža je dodao kako mu je izuzetna čast što preuzima zenički klub te da smatra kako je, kao i banjalučkom Borcu i sarajevskoj Bosni, Čeliku mjesto u prvom rangu bh. košarke. Bosnu smatra i za najvećeg konkurenta za povratak u elitu. Pandži će u radu asistirati Bojan Stevanović te trener-igrač i kapetan Armin Avdibegović.