Vjosa Osmani je danas zvanično preuzela dužnost predsjednice Kosova od vršioca dužnosti te funkcije Glauka Konjufce na svečanosti upriličenoj tim povodom.

Nakon intoniranja državne himne, Osmani i Konjufca su prošli crvenim tepihom i pozdravili postrojenu Gardu Kosovskih bezbedjonosnih snaga ispred zgrade Skupštine Kosova u kojoj je i sjedište Predsedništva Kosova.

Svečanosti su prisustvovali premijer Aljbin Kurti, pojedini ministri iz Vlade, ambasadori više zemalja, kao i suprug nove predsednice i njene dvije kćerke.

Zbog trenutne situacije sa pandemijom koronavirusa nije organizovana ceremonija inauguracije predsjednice Kosova. Međutim, organizovaće se niz aktivnosti kako bi se obilježilo preuzimanje dužnosti predsjednice, koje su usklađene sa okolnostima.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Kosova, nova predsjednica će, pored ostalog, u toku dana primiti šampionski tim džudista, učenike Instituta ATOM, posjetiti Centar za vakcinaciju u Prištini i odati počast na grobu prvog kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove u Prištini i u Memorijalnom centru “Adem Jashari” u Prekazu.

Osmani je, kao kandidat Pokreta “Samoopredeljenje”, za novu predsjednicu Kosova izabrana u Skupštini Kosova u nedjelju, 4. aprila, na petogodišnji mandat.