Vlada Brčko distrikta BiH u nastavku 105. vanredne sjednice usvojila je Prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja novčanih sredstava rezerve budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu u svrhu pokrića rashoda i izdataka nastalih tokom stanja prirodne nesreće izazvane pandemijom virusa korona.

Na vanrednoj sjednici započeta je rasprava o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu, odnosno o rebalansu budžeta, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da bi najveći dio sredstava trebao da bude izdvojen za subvencije preduzećima i preduzetnicima za očuvanje radnih mjesta – 3.000.000 maraka, dok je 1.000.000 maraka predložen kao jednokratna pomoć licima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Dodao je da je dodatnih 1,5 miliona maraka u rebalansu namijenjeno za isplatu 20 posto podsticaja u poljoprivredi za 2019. godinu.

Gradonačelnik Milić istakao je da će, ako predloženi rebalans bude usvojen, dio sredstava biti utrošen i za infrastrukturno opremanje objekta i novo zapošljavanje u obdaništu u Mjesnoj zajednici Ilićka, kao i izgradnju obdaništa u Mjesnoj zajednici Broduša 1.

“Uz osiguranje dodatnih sredstava za dovršetak rekonstrukcije Zanatskog centra, kao i nabavku i uređenje hortikulture na nastavku Bulevara mira, bit će predložen i grant od 50.000 maraka za liječenje trogodišnje djevojčice Sare Maksimović”, rekao je gradonačelnik.

Članovi Vlade danas su razmatrali i informaciju Odjeljenja za javnu sigurnost o štetama koje je napravilo jučerašnje nevrijeme, odnosno pojačane padavine, u naseljima Vitanovići, Lukavac, Bukvik, Brka, Ulović, Donja Skakava i Rašljani.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH Edin Zaimović istakao je da je oštećen dio pružnog prelaza i obustavljen željeznički saobraćaj do provjere ispravnosti pružnog kolosijeka u Vitanovićima o čemu su obaviještene željeznice Republike Srpske i Federacije BiH.

“Odnesen je most u Mjesnoj zajednici Lukavac čime je prekinuta putna komunikacija u tom dijelu Distrikta. Nadležne službe su od sinoć na terenu”, zaključio je Zaimović.

Vlada Brčko distrikta BiH donijela je zaključak da sva nadležna odjeljenja i institucije izađu na teren i preduzmu sve aktivnosti s ciljem utvrđivanja i sanacije nastale štete, stoji u saopćenju.