Na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH upoznala se sa informacijom o radu Federalne uprave civilne zaštite od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije BiH, kao i sa izvještajem o provedenim postupcima javnih nabavki u Federalnoj upravi civilne zaštite i njegovom dopunom.

S tim u vezi, Vlada je formirala nekoliko zaključaka, među kojima je i zahtjev Pravobranilaštvu FBiH s ciljem raskida ugovora sa preduzećem “Srebrena malina” ili da se ugovor proglasi ništavnim.

“Ugovor nije ispoštovan jer su nabavljeni respiratori koji se ne mogu koristiti na intenzivnoj njezi”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Na sjednici je utvrđeno da Vlada podržava rad istražnih organa u vezi s provedenim postupcima javnih nabavki u Federalnoj upravi civilne zaštite i sva dokumentacija kojom je Vlada FBiH do sada raspolagala je već dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Od Federalne uprave civilne zaštite zatraženo je da u roku od sedam dana dostavi sve odgovore na pitanja koja su članovi Vlade FBiH postavili tokom današnje sjednice.

SIPA ODUZELA MOBILNI TELEFON ŠEFA NOVALIĆEVOG KABINETA SARAJEVO

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH danas su privremeno oduzeli mobilni telefon Hasana Ganibegovića, šefa kabineta premijera Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića, saznaje Srna.

Ganibegovićev telefon oduzet je u okviru istrage o nabavci 100 kineskih respiratora. U okviru istrage o nabavci spornih respiratora, istražioci Sipe i tužioci Tužilaštva BiH juče su u zgradi Vlade FBiH izvršili pregled dokumentacije o postupku nabavke respiratora iz Kine i tom prilikom izuzeli određenu dokumentaciju.

Vlada FBiH ranije je suspendovala direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a njegovu funkciju preuzeće dosadašnji pomoćnik Mustafa Kadribegović.

Tužilaštvo BiH preuzelo je od kantonalnog Tužilaštva predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi sa uvozom respiratora iz Kine u BiH, koji su koštali oko 10,5 miliona KM. Predmet je formiran nakon što su mediji objavili da je nabavku 100 respiratora iz Kine izvršila poljoprivredna kompanija “Srebrena malina”, koja nije specijalizovana za trgovinu medicinskom opremom