Vlada Federacije BiH /FBiH/ razmatrala je na današnjoj telefonskoj sjednici informaciju o pružanju pomoći NJemačkoj, povodom obilnih kiša i poplava koje su uzrokovale veliki broj poginulih i nestalih lica, te ogromnu materijalnu štetu.

Federalni premijer Fadil Novalić uputio je pismo ambasadoru NJemačke u BiH Margaret Uber, u kojem je ponudio pomoć u angažovanju ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta Federalne uprave policije i Federalne uprave civilne zaštite.

Riječ je o angažmanu združenih specijalističkih timova ovih federalnih uprava, koji mogu pomoći u utvrđivanju identiteta osoba, te pronalasku i spašavanju unesrećenih, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Angažman združenih specijalističkih timova pripadnika ove dvije uprave podrazumijeva angažovanje Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja u pružanju pomoći prilikom identifikacije osoba, te Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije i Jedinice Federalne uprave civilne zaštite /s psima za potragu, belgijskim ovčarima te vodičima pasa/, koji svoju pomoć mogu pružiti u pronalasku i spašavanju unesrećenih.

“Federalna uprava policije i Federalna uprava civilne zaštite zadužene su da, nakon iskazivanja potrebe od Ambasade NJemačke u BiH, preduzmu sve potrebne aktivnosti, kako bi se pružila neophodna pomoć“, navodi se u saopštenju.

Prema posljednjim podacima njemačke policije, broj žrtava poplava u NJemačkoj i Belgiji porastao je na 133.