Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona donijela je, na hitnoj telefonskoj sjednici, a na prijedlog ministra zdravstva, rada i socijalne njege, Odluku o ponudi za zaključivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK-a.

Tim prijedlogom Vlada HNK-a nudi povećanje visine ličnih dohodaka i drugih prava zaposlenima u zdravstvu, na tragu postotaka i prava koji su zagarantovani važećim kolektivnim ugovorom s ljekarima i stomatolozima, u jednakim omjerima.

Predmetna ponuda biće, u skladu s procedurom, dostavljena reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB-a Mostar na očitovanje.

“Vlada i ovom prilikom poziva reprezentativni sindikat na početak pregovora za pregovaračkim stolom, u skladu sa Zakonom predviđenom procedurom, sve s ciljem brzog i učinkovitog otklanjanja nesuglasica i postizanja obostrano zadovoljavajućeg i objektivno provedivog dogovora koji će ishoditi potpisivanjem granskog kolektivnog ugovora”, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Podsjetimo, oko dvije hiljade članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. decembra prošle godine nalaze se u generalnom štrajku. Sindikalisti traže povećanje plata i novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.