Nastavljeni su razgovori Nevenka Hercega, predsjednika Vlade HNŽ-a i Rašida Hadžovića, ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa sa Slavkom Laušem i Omerom Tipurom, predsjednicima sindikata uposlenih u osnovnom obrazovanju u HNŽ, priopćeno je iz te vlade.

Istaknuto je da je Vlada iskazala razumijevanje u vezi sa zahtjevom sindikata oko koeficijenata za obračun plaća sukladno Zaključku Vlade iz 2018. godine kako će se povećanje plaća ostvarivati kroz povećanje osnovice i koeficijenata.

“Također, ponovljeno je kako će Vlada, čim prije, imenovati članove zajedničkog povjerenstva koje će činiti predstavnici Vlade, sindikata i eksperti, a na čijem čelu će biti ministar Hadžović. Zadaća povjerenstva bit će izrada cjelovite analize stanja u području osnovnoga obrazovanja i predlaganje konkretnih, realno mogućih i održivih rješenja, ne samo za koeficijente za obračun plaća, nego i za cjelokupno stanje u osnovnom obrazovanju HNŽ”, priopćeno je iz te vlade.

Navodi se da su se sudionici razgovora složili u tomu kako je potrebno, u što kraćem roku, u postupak uputiti i Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju.

“Predstavnici sindikata iskazali su razumijevanje za aktivnosti koje Vlada HNŽ čini kako bi se poboljšala kvaliteta uvjeta obrazovanja i materijalni položaj prosvjetnih djelatnika u HNŽ”, stoji u priopćenju za javnost Vlade HNŽ.