Na drugoj sjednici Hrvatske vlade u novom mandatu članovi Vlade premijera Andreja Plenkovića podržali su prijedlog da Hrvatska preda ovlasti Europskoj komisiji (EK) pri sklapanju ugovora u ime država članica s proizvođačem cjepiva za SARS-CoV2 kada cjepivo bude proizvedeno.

Nakon izvješća o stanju epidemije koronavirusa i radu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kao treća točka 2. sjednice Vlade našao se prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta sporazuma Europske komisije i država članica sudionica o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19 te davanju ovlasti ministru zdravstva za potpisivanje pisma kojim obavješćuje Europsku komisiju o okončanju unutarnjih postupaka u Republici Hrvatskoj potrebnih za potpisivanje Sporazuma.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako trenutno ne postoji cjepivo niti adekvatan lijek za liječenje bolesti Covid-19 izazvane novim koronavirusom te kako je SARS-CoV2 potpuno novi virus.

“Na temelju predloženog sporazuma EK se u ime država članica ovlašćuje sklopiti prethodne sporazume o kupnji sa proizvođačima cjepiva radi nabave cjepiva za suzbijanje ove bolesti na razini Europske unije. Pristupanjem ovom sporazumu RH potvrđuje namjeru kupnje cjepiva te stječe pravo na nabavu određenih količina cjepiva, pravo koje se stječe tek sklapanjem posebnih sporazuma s proizvođačem cjepiva po cijeni koju je u ime država članica ispregovarala EK. Uz EK, svaka država članica sklapa poseban sporazum s proizvođačem cjepiva o nabavi istog”, kazao je hrvatski ministar zdravstva koji se ovlašćuje potpisati pismo kojim se ovlašćuje EK.

Riječ je o zadnjoj sjednici Hrvatske vlade prije ljetne stanke tijekom koje će se održati još jedna, ali telefonska sjednica. Sljedeća redovita sjednica održat će se 20. kolovoza.