Zbog porasta broja zaraženih osoba koronavirusom, Vlada Republike Hrvatske uvela je dodatne epidemiološke mjere koje će stupiti na snagu u subotu i ostati na snazi do 21. prosinca ove godine.

S obzirom na to da je broj zaraženih osoba danas u Hrvatskoj prešao 4.000, Vlada Hrvatske je nakon održane redovite sjednice predstavila novi paket mjera za suzbijanje širenja Covida-19.

„Nepotrebna druženja potrebno je smanjiti jer su glavni izvor zaraze”, poručio je uvodno hrvatski premijer Andrej Plenković na predstavljanju novih Vladinih mjera koje su donesene u suradnji sa stručnjacima epidemiolozima.

Jedna od 58 zaraženih osoba će preminuti, kazao je premijer navodeći svjetske statistike.

Od petka od ponoći zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja s preko 25 osoba, na privatnim druženjima maksimalno će moći biti 10 osoba, obavezne su maske i na otvorenom ako nije moguće držati distancu od 1,5 metara.

Obustavljaju se svadbene svečanosti, a na pogrebima će moći sudjelovati maksimalno 25 osoba.
U javnom prijevozu ne smije biti popunjeno preko 40 posto kapaciteta vozila, a vozači i ostali zaposlenici moraju imati maske na licu.

Trgovine moraju imati istaknut broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u prostoru, pekarnice rade do 22 sata, a zabranjuje se prodaje alkohola od 22 do 6 sati ujutro.

Prestaje se održavanje sajmova i sličnih manifestacija.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, kafića i restorana, ali je dozvoljena priprema i dostava hrane kao u uobičajenom radnom vremenu.

Obustavljaju se sportska natjecanja, osim da sportaše 1., 2. i 3. kategorije, ali bez gledatelja, kao i rad teretana, fitness centara isl.

Obustavljaju se kulturnoumjetničke amaterske izvedbe i crkvenih izvedbe, operni nastupi i mjuzikli, rad dječjih igraonica, konzumacija hrane i pića u kinima koja će imati ograničen broj nazočnih u prostoriji.

Misna slavlja će se održavati online koliko je to moguće, za njih vrijedi ograničenje na maksimalno 25 prisutnih.

„Sve ove mjere bi će na snazi najmanje do 21. prosinca, a ako se broj zaraženih smanji, razmotrit ćemo ukidanje dijela mjera”, kazao je premijer Plenković.

Najavio je jačanje kapaciteta za testiranje, izolaciju potencijalno zaraženih, te što raniju distribuciju cjepiva koje je Hrvatska već naručila.

Poslodavcima će se omogućiti mjere subvencioniranja plaća zaposlenika u iznosu od 4.000 kuna (533 eura).

„Protiv smo kompletnog zatvaranja i policijskog sata”, kazao je Plenković.

Incidencija zaraze u stanovništvu je preko 900 na 100.000 i Hrvatska po tome spada među najlošije zemlje u Europskoj uniji, dok je prema smrtnosti Hrvatska negdje na sredini europske ljestvice.

Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 4.009 novozaraženih, a 51 osoba preminula je od koronavirusa.