Vlada Kosova je odlučila da proširi raniju odluku u vezi avganistanskih izbeglica i da pruži privremenu i neposrednu zaštitu osobama koje će se preseliti u Sjedinjene Američke Države ili u neku treću zemlju, uključujući članove njihovih porodica za sve tri od spomenutih grupa.

Na sastanku Vlade održanom u elektronskoj formi donesena je odluka o izmjeni i dopuni ranije odluke za pružanje privremene i neposredne zaštite osobama u opasnosti od unutrašnjeg sukoba u Afganistanu.

Prema novoj odluci, osim osoba koje su u postupku podnošenja zahtjeva za specijalnu imigrantsku vizu Sjedinjenih Američkih Država i onih koje Stejt department bude definisao kao prioritet 2, privremena i neposredna zaštita će takođe biti pružena i drugim osobama, prema sporazumu sa SAD-om, koje će se preseliti u SAD ili u neku treću zemlju, uključujući članove njihovih porodica za sve tri od spomenutih grupa.

Vlada Kosova je 16. avgusta odobrila zahtev SAD-a za davanje privremene i neposredne zaštite licima ugroženim unutrašnjim sukobom u Afganistanu, koji su u postupku podnošenja zahtjeva za posebne imigrantske vize od Sjedinjenih Američkih Država, uključujući njihove porodice.

Prema odluci te osobe će biti predmet procesa verifikacije od strane relevantnih bezbjednosnih institucija Kosova, u slučaju potrebe i radi nacionalne bezbjednosti, prema procjeni relevantnih kosovskih institucija, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Osobe pod zaštitom prema odluci Vlade, tokom boravka na Kosovu postupiće u skladu sa važećim zakonodavstvom i uživaće prava definisana Zakonom o azilu.

Prethodno je kosovska predsjednica Vjosa Osmani-Sadriu navela da ju je 16. jula kontaktirao američki ambasador na Kosovu, Philip Kosnett, koji je proslijedio zahtjev predsjednika Joe Bidena i državnog sekretara Blinkena za privremeni smeštaj Afganistanaca, nevinih civila i da je taj zahtjev bezuslovno prihvaćen.

Predsjednica je pojasnila da je riječ o afganistanskim civilima koji su bili na meti talibana, zato što su bili lokalni radnici koji su radili zajedno sa američkim snagama, kao i njihove porodice, uključujući i djecu.