Na prijedlog Ministarstva privrede Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o dodjeli grant sredstava za 25 mladih osoba u iznosu od 448.000 KM u okviru programa “Podrška mladima za pokretanje start up subjekata”.

“Dodatnih devet aplikanata je zadovoljilo kriterije prve faze Javnog poziva i prošli su obuku za pokretanje start up subjekata. Međutim, nisu izabrani kao korisnici poticajnih grant sredstava po predmetnom Javnom pozivu, zbog nezadovoljavanja osnovnih kriterija u II fazi ovog javnog poziva ili zbog nedovoljnog broja ostvarenih bodova, odnosno zato što njihov konačni biznis plan nije urađen prema ekonomskim standardima”, navodi se u saopštenju Vlade KS.

Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju liste obrtnika-zanatlija i iznosa poticajnih sredstava po osnovu programa “Edukacija mladih za obrtnička-zanatska zanimanja i zapošljavanje” u Kantonu Sarajevo za 2020. godinu.

Petnaest obrtničkih-zanatlijskih radnji, različitih djelatnosti, ostvarilo je pravo na dodjelu sredstva u ukupnom iznosu od 151.800 KM, za edukaciju i zapošljavanje mladih u trajanju od najmanje godinu dana.

Iz Vijeća mladih KS su pozdravili ove aktivnosti Vlade i resornog ministarstva, naglašavajući da je realizacijom ovih projekata ispoštovan dogovor Vlade i ovog vijeća.