Članovi Udruženja studenata “Studentskog centra” protestovali su ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, jer ostaju bez hrane u studentskim domovima. Premijer Edin Forto kaže kako je većina zahtjeva opravdana, ali da se problemi gomilaju 20 godina.

Studenti ističu da je nemaran odnos nadležnih godinama unazad doveo studente do ruba u kojem ostaju bez hrane.

Zbog neisplaćivanja novca dobavljačima Javne ustanove “Studentski centar” menza polako ostaje bez hrane, a studenti uredno kupuju svoje bonove koje ne mogu iskoristiti.

Kenan Velagić iz Udruženja studenata “Studentskog centra” kaže kako studenti danas traže svoja prava:

“Nažalost, u 21. vijeku mi se borimo za hranu. Znači, vraćamo se stoljećima unazad. Dobili smo nešto od Kantona. To nešto je, kako oni kažu, enormna količina krompira. Mi nismo platili krompir, mi smo platili svu hranu koja piše u meniju. I Vi nas pokušavate utješiti tim krompirom”, kaže Velagć.

Dodaje i kako se ne može popraviti ono što su 45 dana radili, referirajućiu se na ,kako je rekao ” prepucavanje s bivšim direktorom”, jer to studentima nije bitno, jer jempotrebna osoba koja će potpisati nabavke, kako im ne bi obustavili hranu.

“Mi imamo zaliha hrane još za par dana. Nećemo da živimo na tome da mi redovno plaćamo, a da ovisimo o nekim donacijama od danas do sutra. Ono što smo platili treba da dobijemo, rekao je Kenan Velagić.

Forto: Rješenje studentskih problema nije lako jer su se gomilali 20 godina

Studentima i medijima obratio se premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, koji je naglasio da rješenje studentskih problema nije lako jer su se gomilali 20 godina. 

Većina zahtjeva studenata je opravdana, njihovi problemi su proizvod višegodišnjeg nemara. Mi se rješavanjem tih problema bavimo. Dugovanja prelaze deset miliona maraka. Studenti su osjetili da se ništa neće dogoditi ako oni ne preuzmu stvari u svoje ruke, ali trebaju znati za šta imaju prava, rekao je Forto. 

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović ističe da se vlada od prvog dana bavi rješavanjem problema studenata i da se bori da studentima nabavi haranu i druge potrepštine. Naglasila je da je upitna budućnost pravnog lica JU Studentski centar.